Carpaccio er en rett som stammer fra den berømte Harry’s Bar i Venezia. Dette var Hemingways stambar i den italienske byen. Retten ble servert med løvtynne skiver oksekjøtt, olivenolje, sitronsaft og høvlet parmesan.

Senere har kokker utviklet varianter av denne retten med blant annet tynnskåret fisk og kapers.

Carpaccio som dessert

Så hvorfor ikke videreutvikle retten enda et hakk, og lage carpaccio som dessert? Høstens deilige plommer og saftige nektariner er perfekte til denne desserten.

Det er viktig å bruke en veldig skarp kniv, eller aller helst en mandolin. Det er en type rivjern som gjør at du kan skjære grønnsaker og frukt ultratynt. Men pass på fingrene!

Oppskrift på plommecarpaccio med mandelknas.

Desserter blir så mye bedre av litt knas. Mandel- og havreknasen kan du lage mye av, oppbevare på glass og ta frem når du plutselig får lyst på mer plommecarpaccio. Mandelknas smaker også godt på morgenyoghurten.

Velg norske plommer

Det er plomme som er helten i denne retten. Finner du faste, røde plommer er det det beste, men du kan også bruke gule plommer. Velg gjerne norske plommer som er i sesong.

<<LES OGSÅ: Har du plommer til overs, kan du lage dette deilige plommesyltetøyet med stjerneanis. Nydelig!>>

Skjær plommene tynt og legg dem utover et fint fat. Gjør det samme med nektarinskivene.

Mandlene grovhakkes og stekes i smør til de er gylne. Pass på temperaturen, det er lett å brenne mandlene. Ha i havregryn og melis og vend dette sammen på lav varme til du har en deilig, sprø blanding.

Delikate plommer

Carpaccioen egner seg best servert på et stort fat, med de flotte skivene av frukt lagt pent utover. Dette fordi limesirupen skal legge seg som et deilig lag over plommene. Det ser lekkert ut, og man spiser jo som kjent også med øynene.

Mandelknasen drysses over i siste sekund så den ikke blir vassen.

Oppskrift på plommecarpaccio med limesirup og mandelknas.

De flotte plommene og nektarinene får et solid lag med limesirup på toppen. Den syrlige og søte sirupen passer perfekt til de flotte fruktskivene og gir dem en herlig glans.

PLOMMECARPACCIO MED LIMESIRUP OG MANDELKNAS

Dette trenger du til fire personer:

 • 8 røde plommer
 • 4 nektariner

 

Limesirup:

 • 1 dl vann
 • 1 dl sukker
 • 3 lime, saft
 • 1 lime, finrevet skall

 

Mandelknas:

 • 2 dl mandler
 • 4 ss smør
 • 1 dl havregryn
 • 3 ss melis

 

Slik gjør du:

 1. Limesirup: Kok opp vann og sukker. Når sukkeret er smeltet koker du inn væsken til en sirup. Tilsett limesaft og –skall. Sett til side og avkjøl.
 2. Mandelknas: Hakk mandler og rist dem gylne i pannen med smør. Tilsett havregryn og melis. Stek videre på lav varme under omrøring. Kjøl ned.
 3. Skjær plommene og nektarinene i to og fjern steinene. Skjær plommen i tynne skiver og legg dem på et fint fat. Hell limesirup over og dryss til slutt mandelknas over.