Mens spennende desserter fra verden over har havnet på spisebordene våre de siste tiårene, har nok den gode, gamle fruktkompotten gått litt i glemmeboka. Nå er det heldigvis blitt populært å ta fram gamle skatter igjen – og da gjerne med en moderne vri.

Plommekompott med ekstra kick

Vi har valgt å gi den milde, snille plommekompotten litt mer temperament i form av chili! Et lite dryss med chiliflak står nemlig i fin kontrast til den syrlige sødmen fra plommene og en rik krem. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken).

Når den norske plommesesongen er i gang, er det som regel ikke noe problem å få tak i søte plommer som passer utmerket i en dessert som dette. Har du syrlige plommer, kan du gjerne smake til med litt mer sukker. Bare husk at råkremen er søt den også, så ikke ta for mye.  

<<TAR BARE 10 MINUTTER: Plommesyltetøy med stjerneanis>>

Det viktige tilbehøret

Vanlig tilbehør til plommekompott er kremfløte, men vil du ha en litt mer ekstravagant dessert kan du lage råkrem. Det er fyldigere enn vanlig krem, og gir en ekstra luksusfølelse til desserten.

Råkrem er en tykk eggedosis laget med eggeplommer og blandet med pisket krem, og den smaker spesielt nydelig til frukt. 

<< Hva gjør du med eggehvitene du har til overs? Lag pikekyss! >>

Mandler + plommer = sant!

I en myk dessert som dette gjør det seg med noe som knaser, og da er mandler det naturlige valget. Madel og plomme utgjør en fantastisk smakskombinasjon!

Bruker du en klatt smør i stekepanna blir mandlene enda bedre når de ristes, men du kan selvsagt riste mandlene tørt dersom du ikke vil ha ekstra fett.

Plommekompotten kan også serveres med litt knuste havrekjeks for ekstra krønsj.

<<PLOMMER TIL OVERS? Saftig plommekake med lakrissirup>>

Plommekompott med chili og råkrem.

Et dryss med ristede mandler gjør en god dessert til en fantastisk dessert.

PLOMMEKOMPOTT MED CHILI OG RÅKREM

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 20 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 500 g plommer
  • 100 g sukker
  • 1 dl vann
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,5 ts chiliflak
  • 0,5 ts malt kanel
  • 1 ss potetmel
  • 2 ss kaldt vann
  • 4 ss mandelskiver
  • 1 ts smør

Råkrem

  • 3 stk. eggeplomme, romtempererte
  • 3 ss sukker
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du:

  1. Start med plommekompotten: Fjern plommesteinene og del plommene i mindre biter.
  2. Ha plommer, sukker, vann, sitronsaft, chili og kanel i en kasserolle. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og la alt småputre i ca. 10 minutter til fruktbitene er møre.
  3. Rør sammen potetmel og vann til en jevning uten klumper. Hell jevningen i en tynn stråle mens du rører i kompotten. Tilsett mer jevning hvis ikke konsistensen er tykk nok, men husk at kompotten tykner når den avkjøles.
  4. Rist mandler: Rist mandelskiver og smør i stekepanne på middels sterk varme. Rør om jevnlig for jevnt resultat.
  5. Lag råkrem: Pisk eggeplommer og sukker til en tykk og luftig eggedosis. Pisk kremfløten til krem og vend sammen med eggedosis.
  6. Fordel plommekompott og råkrem i skåler og server.