Plommer

  • Latin: Prunus domestica
  • Engelsk: Plum
  • Fransk: Prune

Plommer er en stenfrukt med tynt, spiselig skall og aromatisk og saftig fruktkjøtt. Frukten finnes i mer enn 2000 varianter, og både utseende og smak kan variere mye.

Mange plommetyper

Opprinnelig kommer plommen fra Vest-Asia, men i dag dyrkes frukten over hele verden. Også her hjemme er det populært med plommetrær i hagen, og de små fristelsene kan være både gule, blå og røde eller ha sjatteringer av flere av disse fargene.

Plommene varierer både i form og størrelse fra sort til sort, og de største kan bli på størrelse med et lite eple. 

I midten av plommen finner du en stor stein, og mens noen sorter slipper steinen lett, henger fruktkjøttet godt fast i steinen på andre plommesorter.

Bra for magen

Sliter du med fordøyelsen, er det smart å spise noen plommer hver dag.  Plommer kan forebygge forstoppelse, og både ferske og tørkede plommer, altså svisker, er velkjente midler mot hard mage.

Årsaken til dette er at de tilfører magen fiber og fruktsyrer og fremmer vekst av gode tarmbakterier.

I tillegg er plommer kalorifattige og bidrar med A-vitaminer, kalsium og jern.

Slik bruker du plommer

Saftige, modne plommer smaker helt fortreffelig naturell, men har du et bugnende plommetre i hagen, kan det kanskje være vanskelig å spise alt før de blir overmodne. En moden plomme har nemlig veldig kort holdbarhet, og da kan det jo være greit å vite at frukten har en rekke andre bruksområder.

Tradisjonelt har man gjerne syltet, hermetisert og saftet plommer her i landet, men de smaker også veldig godt i chutney, desserter samt paier og annet bakverk.

Plomme kan også tørkes til svisker eller brukes i plommevin.

Sesong: Du får norske plommer i august og september, importerte plommer har lenger sesong i butikk. 

(Kilder: frukt.no, dinside.no, Wikipedia)

Lag en deilig lammerett med ovnsbakte plommer:

Plommer kan kan nytes rå eller brukes i saft, syltetøy eller hermetisert. Oppskrift på lammecarré med ovnsbakte plommer.

Plommer og lam er en herlig kombinasjon!

Lammecarré med ovnbakte plommer

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1,2 kg lammecarrè
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss margarin til steking
  • 8 stk persillerot
  • 8 stk røde plommer
  • 1 ss olje
  • 1 ss flytende honning
  • 3 ss olivenolje (gjerne extra vergin)
  • 1 hvitløksfedd
  • 20 blader frisk basilikum
  • 30 g valnøtter

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Salte og pepre kjøttet og brun det godt på alle sider i en stekepanne. Ha det i en langpanne
  3. Kutt av stilk og rotfeste på persillerøttene og skrell dem med potetskreller. Del røttene i to. Del plommene i to og fjern steinene. Legg persillerøttene og plommehalvene i en bolle og stenk med olje og honning. Legg det på siden av lammekjøttet i langpannen.
  4. Stikk inn et steketermometer i lammecarrèen og sett langpannen inn i ovnen i ca 20 minutter. Tas ut når steketermometeret viser 60 graders kjernetemperatur. La kjøttet hvile før du skjærer det opp i porsjonsstykker.
  5. Mens kjøtt og grønnsaker steker lager du nøttedigg. Ha da olivenolje, finhakket hvitløk, basilikum og valnøtter i en liten gryte. Rør mens du varmer opp til den er lun.
  6. Server gjerne denne retten med nykokte mandelpoteter.