Sliter du med fordøyelsesplager? Føler du deg forstoppet, eller har det motsatte problemet? Uansett kan ingefær være løsningen.

Ingefær, eller zingiber officinale, er en gammel plante som har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina. Arten tilhører ingefær-familien og blir brukt som krydder i mange matlagingstradisjoner verden over. Men vel så viktig som ingrediens på kjøkkenet, er ingefær som medisinplante.

Det er nesten ikke grenser for hva ingefæren kan utrette, skal man tro ulike naturmedisinske retninger. Innen tradisjonell kinesisk medisin blir frisk ingefærrot brukt som slimløsende middel, for å styrke hjertet og mot revmatisme, tannpine og alt som har med forstyrrelser i væskebalansen å gjøre.

Tips

Skrell ingefærroten med en teskje! Da slipper du å skjære bort mer enn nødvendig.

Fin for magen

Det er imidlertid ingefærens effekt på fordøyelsen som kanskje er mest kjent og benyttet. Ingefærroten styrker og roer ned magen, stimulerer appetitten og er fin å lukte på hvis du skulle være plaget av morgenkvalme eller reisesyke. Det er ikke uten grunn at ingefærøl ofte anbefales mot kvalme.

Samtidig er også frisk ingefær en effektiv stopper mot søtsug! Ifølge tradisjonell kinesisk medisin er søtsug et tegn på ubalanse i kroppen.

Den kinesiske strategien er å spise mer bitter mat, for å korrigere dette. Det kan derfor være lurt å ha litt frisk ingefær liggende i tilfelle suget skulle melde seg.

Ingefærroten inneholder mange antioksidanter. Den sies å stimulere hjerte og blodomløp, og skal således lindre angina.

Å spise mat med ingefær eller drikke ingefærte kan også være bra for den som sliter med kalde hender eller føtter.


Ingefær er også kjent for å ha en effekt mot giktsmerter. I massasje kan essensen av ingefær være god for de som sliter med muskelsmerter eller leddbetennelser. Oljen skal visstnok også hjelpe mot ødem og revmatisme når det trengs varme.

Roten til det gode

Ingefæren er en flerårig urt med en hvit eller gul blomstrende stilk og mørkegrønne blader som vokser opp fra en tykk jordstengel. Det er rotstokken som blir brukt. Den består av en rekke knoller med gråbrunt, matt og litt ru skall.

Ingefær kom til Europa som krydder i middelalderen, og ble verdsatt for sine infeksjonshemmende virkninger under pesten. Det er imidlertid asiatene som bruker ingefær mest i rå form. Ingefær er en av de viktigste ingrediensene i karripasta som brukes mye i thaikjøkkenet. 

Også her hjemme blir bruken av fersk ingefær stadig mer vanlig. Enten det er i wok, ved siden av sushien eller i spennend gryter, setter ingefæren en herlig spiss på smaken. Du kan pressse biter av ingefær i hvitløkspresse eller rive den i rivjern.

Ingefærte med honning og lime

Prøv denne varme drikken hvis du har litt vondt i halsen, eller bare har lyst på noe godt!

Ingefær er roten til mye godt - både for helsen og matlagingen din. Enten du sliter med fordøyelse, giktsmerter eller søtsug, skal ingefær kunne hjelpe.
 1. Skjær 12 skiver av fersk ingefær og ha dem i en kopp sammen med limebåter og honning og hell over kokende vann.
 2. Pynt med litt sitronmelisse om du har.

 

Asiatisk ingefærsuppe med laks, grønne grønnsaker

Dette trenger du (4 porsjoner):

 • 1 l kyllingkraft
 • 2 stilker sitrongress
 • 45 g ingefær
 • 2-3 ss soyasaus
 • 300 g eggnudler
 • 600 g laksefilet
 • 1 brokkoli
 • ½ kinakål
 • 4 vårløk

Slik gjør du:

 1. Kok opp kraften.
 2. Del sitrongress og ingefær i biter. Ha i kraften med soyasaus. La småkoke i 5 minutter, mens fisken og grønnsakene deles i biter.
 3. Ha nudler i kraften og kok et par minutter.
 4. Tilsett fisk og grønnsaker og la trekke i et par minutter til fisken er ferdig og nudlene al dente.

TIPS: Ingefær oppbevares best kjølig, fra 8-12 grader, og kan fryses ned.

 

Eple- og ingefærlemonade

Dette trenger du (4 porsjoner): 

Ingefær er roten til mye godt - både for helsen og matlagingen din. Enten du sliter med fordøyelse, giktsmerter eller søtsug, skal ingefær kunne hjelpe.
 • 3 dl god eplejuice
 • 1 eple i skiver
 • saften fra 4 sitroner
 • 1 liter vann
 • 1/2  dl brunt sukker
 • Ingefær i skiver, fra en 3 cm bred bit
 • 1 neve sitronmelisse  

Slik gjør du:

 1. Bland sammen vann, eplejuice, sitronmelisse og sukker i en mugge.
 2. Skjær ingefær og eple i tynne skiver. La dette stå å trekke i ett døgn.
 3. Ta ut sitronmelissen og kast den. Press over saften fra sitronene i muggen og server kald med is og frisk sitronmelisse.