Her hjemme i Norge tenker vi kanskje mest på hummus som tilbehør til andre retter, men der den kommer fra er det motsatt. Rundt omkring i Midtøsten finnes det nemlig dedikerte hummus-hus, spisesteder som kun har dette på menyen.

Tilbehør til hummus

I Midtøsten serveres den karakteristiske kikert-puréen toppet med alt fra litt krydder og olje, til ovnsbakte grønnsaker, hardkokte egg og krydret kjøttdeig. Til frokost kan hummus serveres med ferskosten labneh (avrent yoghurt) og mynteblader, mens man serverer kikertdippen med kjøtt og grønnsaker til større måltider.

Felles for alle rettene er at de serveres med nybakte og luftige pitabrød til å ”scoope” opp all herligheten.

<<LYST PÅ HJEMMEBAKTE PITABRØD? Her får du en enkel oppskrift på grove pitabrød som smakker himmelsk.>>

Norsk tomatsalat – hele året

En av de vanligste måtene å servere hummus er å toppe den med en frisk salat. Vi har forelsket oss helt i de søte Piccolo-tomatene og har brukt de i en frisk og enkel tomatsalat med løk, persille og pinjekjerner.

Piccolo-tomatene kommer fra Wiig Gartneri på Jæren og de selges hele året på Coop Mega.

Kjapp hummus

Det nest beste med hummus, etter den gode smaken selvsagt, er at det går an å jukse seg til et raskt og godt resultat. Kikerter på boks fungerer nemlig vel så bra som å bløtlegge og koke ertene selv! Konsistensen blir litt mer kornete fordi hermetiske kikerter er kokt ”al dente”, med litt tyggemotstand, men smaken er den samme.

Hummus og tomatsalat nytes sammen med pitabrød eller sprø rotchips og fungerer strålende som et lett og deilig mellommåltid eller snacks til kvelden.

Hummus med tomatsalat

Hummus kan lages både av tørkede kikerter og kikerter på boks - alt etter som hvor god tid du har.

RASK HUMMUS MED FRISK TOMATSALAT

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter
Porsjoner: 4

HUMMUS

Dette trenger du:

  • 2 bokser kikerter
  • 50-100 g tahini
  • 0,5 sitron, saften av
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-1,5 dl bløtleggingsvann fra kikertboksene
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts spisskummen
  • 4-6 pitabrød
  • 1 pose økologiske rotfrukt chips fra Änglamark

 

Slik gjør du:

  1. Hell av vannet på kikertene. Ta vare på vannet.
  2. Bruk en kjøkkenmaskin eller stavmikser og kjør kikerter, tahini, sitronsaft og hvitløk sammen med ca 1 dl bløtleggingsvann fra kikertene. Spe på med væske til konsistensen blir myk og kremet.
  3. Smak til med salt og spisskummen og mer sitronsaft om nødvendig. Dekk til med plastfolie og la stå ca 30 minutter før servering. Server hummusen med frisk tomatsalat, nystekte pitabrød og sprø rotchips.

 

TOMATSALAT MED PERSILLE

Dette trenger du:

  • 2 ss pinjekjerner
  • 200 g Piccolo-tomater (eller søte cherrytomater), delt i to
  • 1 dl bladpersille, finhakket
  • 0,5 rødløk, i tynne ringer
  • 0,5 sitron, saften av
  • 1 ss olivenolje
  • 1 vårløk, finsnittet
  • Grovt flaksalt og nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

  1. Rist pinjekjernene gylne i en tørr stekepanne på middels sterk varme. Sett til side.
  2. Skyll og tørk tomatene og del i to.
  3. Bland sammen tomater, finhakket bladpersille og rødløk. Ringle over sitronsaft og olivenolje og smak til med salt og pepper.
  4. Fordel tomatsalaten utover hummusen, dryss over ristede pinjekjerner og finsnittet vårløk og server med nystekte pitabrød og sprø rotchips.