Det finnes flere ulike typer reddiker, men de vanligste er sommer- og vinterreddiker. Den runde røde som de fleste av oss kjenner fra butikkene, er sommerreddiken. Vinterreddiken er mer avlang og lysere i fargen.

Reddiken er morsom og enkel å dyrke selv. Den trenger lite plass og vokser godt mellom mer langsomt voksende grønnsaker.

Næringsinnhold

Reddiken er kalorifattig, med kun 0,1 gram fett og 16 kilokalorier per 100 gram spiselig vare. Den har 2,5 gram karbohydrat og 0,7 gram protein, og inneholder noe C-vitamin. Den er også en god kilde til kalium, folsyre, antioksidanter, vitamin B6, riboflavin, magnesium og kalsium. Reddik inneholder svovelstoffer som er gunstige for fordøyelsen. Vi spiser knollen, men faktisk inneholder bladene seks ganger så mye C-vitamin som selve roten.

Bruk

Reddik kan fint spises rå. Da kan det lønne seg å fjerne skallet, hvis du ønsker å dempe den bitre smaken. Ellers er den en gjenganger på ostefatet, der den sterke smaken ofte kommer til sin rett. Rødbeten tilfører også mye smak til brødskiva.

Sesong: Mai – desember.

Reddiken er en rot som vokser under jorda. Den vokser fort, og kan dyrkes fra tidlig vår til sen sommer.

Oppbevaring

Reddik bør lagres kjølig, mellom 0-4 grader, med høy luftfuktighet. Holdbarheten kan variere noe avhengig av om bladene er skåret av eller ikke. Pakket vare kan også holde seg lenger da dette beskytter mot uttørring.

Oppskrifter:

Nypotetsalat med reddiker og sukkererter

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 600 g nypoteter
  • 12 stk vårgulerøtter
  • 1 pk sukkerert
  • 12 stk reddiker i skiver
  • 4 stk vårløker hakket
  • 1 boks(er) pyntesalat blader
  • 2 ss gressløk hakket
  • Salt og pepper
  • 4 ss olivenolje
  • 1 stk sitron saft og revet skall

Slik gjør du:

  1. Kok opp en kjele med lettsaltet vann. Kok poteter, gulrøtter og sukkererter til de er passe kokt.
  2. Del potetene i biter og bland med gulrøtter, sukkererter, reddiker og vårløk i en bolle.
  3. Vend inn salaten og dryss over gressløk. Krydre med salt og pepper og hell over olje og sitron, server.

 

Spinatjuice med reddik

Dette trenger du (1 porsjon):

  • 1 stk sitron
  • 3 stk eple
  • 65 g spinat
  • 200 g reddik

Slik gjør du:

  1. Skrell sitronen og reddikene (eller fennikel).
  2. Kjør først spinaten gjennom juicemaskinen, deretter de andre fruktene og grønnsakene.