Rips

  • Latin: Ribes rubrum
  • Engelsk: Red currant
  • Fransk: Groseilles rouges

De røde ripsene er mest vanlige i norske hager og butikker, men det finnes også gule og hvite rips. Bærene har lang tradisjon i Norge, og ripsbuskene var utbredt her i landet allerede på 1700-tallet.

Rips passer nemlig perfekt i vårt hardføre klima, og trives godt i hele landet. Opprinnelig vokste rips vilt, men det er de dyrkede ripsene som er mest kjente.

Rips i en skål.

Ripsranker ser flott ut, og egner seg godt som kakepynt. Den syrlige smaker er nydelig til søte kaker.

Perfekt å fryse

Rips har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Rips har god holdbarhet hvis du lagrer dem tørt og så nærme null grader som mulig.

Hvis du vet at du ikke skal bruke bærene med det første, er det likevel anbefalt å fryse dem ned. Da kan du kose deg med rips helt til neste sommer.

<<LES OGSÅ: Slik fryser du frukt og bær.>>

Slik bruker du rips

Rips smaker godt naturell eller med litt vaniljekrem, vaniljeis eller melk til.

Har du mye rips, er det også fint å sylte, safte og lage gelé av bærene, enten alene eller sammen med andre bær. Rips inneholder mye av det naturlige fortykningsmiddelet pektin, som gjør at rips egner seg godt til syltetøy og gelé. 

Rips smaker dessuten godt på pai og passer i fruktsalater, som pynt på kaker og som kakefyll. 

<<LES OGSÅ: Her er 5 nye (og kjempegode) ting du kanskje ikke har laget med rips før!>>

Norsk sesong: Juli til september

Kilder: frukt.no, eol.org, Wikipedia

RELISH MED RIPS OG RØDLØK I EN KRUKKE.

En god relish er deilig tilbehør til høstens vilt. Den smaker også fantastisk til ost.

RELISH MED RIPS OG RØDLØK

Dette trenger du til fire personer:

  • 2 rødløk
  • ½ rød paprika
  • 2 ss olivenolje
  • 150 g sukker
  • ½ ts salt
  • ½ kanelstang
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 dl eplecidereddik
  • 300 g rips 

 

Slik gjør du:

  1. Skjær rødløk og paprika i strimler. Surr dem i olje på medium varme til løken er myk.
  2. Tilsett sukker, salt, kanelstang, chili og eddik. La dette så småkoke i 15 minutter.
  3. Ta ut kanelstangen og tilsett rips. Rør forsiktig og la stå et par minutter før du slår av platen. Ripsen skal være så hele som mulig.
  4. Ha relishen over i et sterilt glass eller server avkjølt til dagens middag.