Å lage risotto med byggryn i stedet for ris, gir en overraskende lik konsistens hvis du tilfører litt smør, ost og kjærlighet. 

Ris som brukes i risotto slipper nemlig stivelse gradvis i kokeprosessen, og gjør at risottoen blir deilig kremete. Dette skjer ikke med byggrynet. Den kremete konsistensen må du selv tilføre i form av smør og parmesan. Kall det gjerne en byggotto.

Coop Middagsbygg fikk toppscore i bramat.no sin test i fjor. Bygg inneholder godt med fiber, antioksidanter og betaglukaner. Sistnevnte virker kolesterolsenkende.

Nordisk risotto med byggryn, sopp og urter.

Byggotto er en nordisk vri på klassikeren risotto.

Allsidig byggryn

Byggryn kan brukes til veldig mye, prøv byggryn i salat, i en suppe, som frokostgrøt eller som en erstatning for ris og poteter.

<<Har du lyst til å prøve byggryn til mat, er denne supergode ovnsbakte laksen en kjempegod middagsrett.>>

Før vi begynte å dyrke hvete, var gryggryn en vanlig ingrediens i norsk husmannskost. Vi brukte bygg i supper, sodd i bakst og i varme retter.

Nå er byggrynet tilbake. Smaken er nøttaktig og hvert korn har en deilig knekk når du tygger over et ferdigkokt gryn.

<<LYST PÅ EKSOTISKE KRYDDER? Denne risretten med granateple, urter og varme krydder er perfekt når du har lyst på en vegetarrett som virkelig smaker.>>

Nordiske smaker i risotto

Byggryn er perfekt å bruke sammen norske skogssmaker som sopp og urter. Du kan lage en nordisk risotto og servere den slik den er eller til et stykke saftig kylling eller torsk.

<<ALDRI MER TØRR KYLLING: Med denne teknikken får du supersaftig kylling hver gang.>>

Du kan også bruke skalldyrkraft og lage en deilig byggotto med kongekrabbe eller blåskjell.

Prøv denne deilige risottoen - eller byggottoen-  til middag i dag:

Risotto med byggryn i en kjele.

Byggryn smaker godt og er bra for helsa! Byggryn inneholder nemlig godt med fiber, antioksidanter og betaglukaner.

Nordisk risotto med byggryn, sopp og urter

Dette trenger du til fire personer:

  • 300 g middagsgryn fra Coop
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 200 g blandet sopp (kantarell og steinsopp passer godt)
  • 1 dl god grønnsakkraft eller kalvekraft
  • 2 kvister timian
  • 2 kvister rosmarin
  • 1 glass tørr hvitvin (eller god eplejuice)
  • 1 dl finrevet parmesan
  • 3 ss smør
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Ta frem en gryte. Fres løk i litt olje til den blir myk. Tilsett hvitvin og la alkoholen dampe bort noen minutter.
  2. Skyll byggryn i kaldt vann og ha dem over i gryten sammen med løken. Fyll på med vann slik at du dekker kornene og et par centimeter opp på kanten. Kok under lokk i ca. 20 minutter til kornene er myke i midten. Hell av overflødig væske.
  3. Stek sopp i en panne sammen hvitløk og urter. Ha dette over i gryten. Tilsett kraften og kok opp.
  4. Riv parmesan og bland inn i byggottoen sammen med smør.
  5. Server byggotto med frisk timian og rosmarin på toppen enten som en rett alene eller som tilbehør.