Har du lyst på en smaksbombe av krydder, grønnsaker og urter til middag? Da skal du lage arabisk ris med granateple, koriander og pinjekjerner.

GLAD I VEGETAR? Her er grønnsaken som kan erstatte kjøttdeig

Machboos består av basmatiris, løk, kjøtt, masse krydder, salt og tørket sitron kalt loomi. Denne retten er tilberedt ved å koke kjøtt, krydder, tørket sitron i vann til kjøttet er mørt. Kjøttet tas ut og ris tilsettes til resten av ingrediensene og kokes sammen. Deretter legges kjøttet under grillen.

Machboos er en favoritt i hele Gulf-området og den lages ofte med kylling eller lam. 

Den største forskjellen mellom Machboos og den mer kjente, indiske biryani er mengden krydder. I Gulfstatene er de kjent for et mer aromatisk og mildere smaksbilde enn de litt mer «hissige» indiske variantene.

Men en ting har de felles, og det er den vakre gule fargen som kommer fra gurkemeie eller safran  – fargen som symboliserer rikdom. I de arabiske variantene er det vanlig å servere sterke chilisauser ved siden av.

Populær bryllupsrett

Flere steder i verden er risretter som dette vanlig mat å servere i bryllup eller store familiesammenkomster. Da serveres gjerne denne risretten sammen med grillet kylling. Risretten er både mettende, dekorativ og smaker fantastisk godt. I tillegg er den svært praktisk å lage til mange.

Vi har laget en vegetarversjon av Machboos. Men det er ingenting i veien for å servere denne risretten sammen med grillet kylling, hvis du heller vil det.

Har du lyst på en smaksbombe av ris, krydder og grønnsaker til middag? Her får du oppskrift på  arabisk ris med granateple, koriander og pinjekjerner.

Machboos med granateple og pinjekjerner

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 løk, i tynne skiver
  • 3 ss olivenolje
  • 1/2 ss malt koriander
  • 1/2 ss kvernet sort pepper
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 ts malt spiskummen
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt fennikelfrø
  • ½ ts malt nellik
  • ½ ts malt gurkemeie
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • Skall fra 1 sitron, finrevet
  • 4 dl basmatiris
  • 4 gulrøtter, skåret i små terninger
  • 8 dl vann
  • ½ ts salt
  • 2 ss smør

 

Pynt:

  • ½ dl ristede pinjekjerner
  • ½ dl friske granateplekjerner
  • 1 liten potte koriander 

 

Slik gjør du:

  1. Stek løk i en gryte med litt olje. Tilsett krydderne når løken har svettet fra seg. 
  2. Tilsett hvitløk og sitronskall.
  3. Tilsett risen, vannet og gulrøttene i gryten. La dette stå på lav varme til risen er ferdig.
  4. Rør inn smør.
  5. Spre risen utover et stort serveringsfat.
  6. Rist pinjekjerner i en tørr panne til de er gylne. Strø over risretten sammen med friske granateplefrø og frisk koriander.