Server rødbetetartar som en lekker forrett til festmiddagen, eller som en vegetarrett til hovedrett.

Ovnsbakte rødbeter kan formes til en saftig og god vegetarburger, men til nyttårsaften lager vi i stedet en lekker tartar med sprø valnøtter. Oppskriften er ganske lik.

Ristede valnøtter gir rødbeteblandingen en litt fastere konsistens og god smak.Når du bruner smøret får det nesten en nøtteaktig smak. Det er det som kalles nøttesmør, og det er virkelig ekstra godt. Til fest må det være såpass.

Vi serverer rødbetetartaren som forrett til en festfin nyttårsmiddag, men den kan selvfølgelig serveres som hovedrett til en vegetarmiddag i stedet.

2 timer / 4 porsjoner

Dette trenger du:

  • 2 rødbeter, mellomstore
  • Havsalt
  • God olivenolje
  • Sitron, saft og skall
  • 1 bnt gressløk
  • Salt og pepper
  • 100 g meierismør
  • 50 g valnøtter, ristet
  • Feldsalat

Slik gjør du:

  1. Ha et tykt lag havsalt i en liten form, og stikk rødbetene godt ned i saltet. Saltbak rødbetene på 200 °C i ovnen med skallet på til de er møre, ca 1–1 ½ time. Skrell dem og skjær dem i små terninger. Bland rødbeteterningene med olivenolje, sitronsaft og -skall, gressløk, salt og pepper.
  2. Smelt smøret i en kjele. Ikke rør, men la det bli brunt i bunnen av kjelen. Da får man en god nøttesmak på smøret.
  3. Bland inn ristede val­nøtter. Form rødbeteblandingen til fire små kaker. Servér dem med salat og nøttesmør.

Se oppskriftene på resten av nyttårsmenyen:
Helstekt viltkjøtt med bakte rot­ grønnsaker
Hasselnøttkake med sjokoladeganache og pepperkakeiskrem