Det er fort gjort å gå for det samme tilbehøret til alle typer julemat. Et av de aller mest brukte tilbehørene er rødkål, og da gjerne fra pose eller hjemmelaget rødkål som har kokt inn med masse godsaker.

Rødkål er perfekt til ribbe og julepølser, men også til medisterkaker og danske smørrebrød.

Allsidig rødkål

Rødkål kan brukes til masse! Strimler du den og damper den kjapt kan den blandes i en deilig salat. Sørg alltid for å dyppe rødkålsstrimlene i iskaldt vann etter dampingen for å stoppe kokeprosessen. Resultatet blir en deilig, sprø rødkål med knall farge som lyser opp på julebordet.

Salat med rødkål, klementiner og pinjekjerner på en tallerken.

Ristede pinjekjerner gir knas og en solid blanding urter gir både flott farge og spennende smaker som passer så godt sammen. Du kan bytte ut pinjekjerner med valnøtter hvis du heller ønsker det.

Koker du rødkål blir den blå. Vil du bevare den flotte røde fargen tilsetter du litt sitronsaft eller eddik i kokevannet. 

Salat med smaken av jul

Klementiner kan brukes i salat og sammen med rødkål får du nydelige smaker som harmonerer. I denne salaten har vi skåret ut fileter av klementinene. Du gjør du med en skarp kniv som du fører inn mellom klementinbåtene. Filetene skjæres ut uten at skinnet på båtene følger med. Det er enklest å gjøre dette med faste klementiner.

I tillegg til julemat som medisterpølser, medisterkaker, ribbebiter og pinnekjøtt, smaker denne salaten nydelig til kylling, lam og svin. Du kan også servere denne salaten som en selvstendig vegetarrett. 

Salat med rødkål, klementiner og pinjekjerner som tilbehør til julemat.

Server gjerne vinaigretten ved siden av salaten slik at gjestene selv kan bestemme om de vil ha eller ikke.

RØDKÅLSALAT MED KLEMENTINER, VÅRLØK OG PINJEKJERNER

Dette trenger du til fire personer:

  • 60 g pinjekjerner
  • 3 gulrøtter
  • 3 klementiner
  • 1 liten rødkål
  • 3 vårløk, skåret i tynne skiver (også det grønne)
  • 1 neve bladpersille
  • 1 neve koriander
  • 1 liten neve mynte

 

Dressing:

  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts flaksalt
  • ¼ ts kvernet pepper
  • 4-6 ss extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Rist pinjekjernene i en varm panne til de er gylne.
  2. Riv gulrøttene.
  3. Skrell klementinene og skjær fine fileter med en skarp kniv.
  4. Snitt rødkålen tynt. Ha over i en gryte kokende vann i 30 sekunder og så rett over i iskaldt vann. Rist av vannet.
  5. Bland rødkål med revet gulrot, vårløk, persille, koriander og mynte. Pynt med pinjekjerner og klementinfileter.
  6. Bland ingrediensene til dressingen. Hell over dressingen rett før servering.