Rosmarin

 • Latin: Rosmarinus officinalis
 • Engelsk: Rosemary
 • Fransk: Romarin

 

Rosmarin er en eviggrønn halvbusk med smale grågrønne blader, som på litt avstand ser ut som nåler på et nåletre. Blomstene på busken er lyseblå i naturen, men det finnes en rekke kultiverte rosmarinplanter som har hvite eller rosa blomster. Under gode forhold kan planten bli omtrent én meter høy.

Tåler norsk klima

Rosmarin vokser vilt i middelhavsområdet. Rosmarin tåler ikke frost, men  kan likevel overvintre langs kysten av Sørlandet og Vestlandet når vi har milde vintre.

Universalmiddel

Både i antikken og blant legene i middelalderens Europa ble rosmarin sett på som et universallegemiddel. Rosmarin ble tilsatt maten som krydder, og skulle da i små mengder virke appetittstimulerende, galledrivende og krampeløsende på mage og tarm. Brukt som te skulle den i tillegg styrke hjertet og høyne et lavt blodtrykk. Utvortes brukte man rosmarinte blant annet til å vaske betente sår. 

Bra for hjernen

Også den eteriske oljen av rosmarin skulle ha legende effekt. Oljen er kjent for sin sterkt antiseptiske og stimulerende effekt, og den skal også virke svakt bedøvende på kropp og psyke. Eterisk olje fra rosmarinplanten skal for øvrig virke oppkvikkende og fremme god hukommelse.

Nå har dagens forskere funnet bevis for at rosmarin har god effekt på hjernens prestasjonsevne. Ifølge forskere fra Performance and Nutrition Research Centre på Northumbria University i England får hjernen mer fart når vi puster inn oljene fra rosmarin.

I tillegg inneholder rosmarin en rekke næringsstoffer, som kalsium, jern, kalium,  folat, vitamin C, vitamin B6 og magnesium. Rosmarin er også rik på kostfiber.

Slik bruker du rosmarin

Rosmarin passer ekstra godt til fete kjøtt- og fiskeretter og den brukes i mange forskjellige krydderblandinger, som for eksempel Provencekrydder. Rosmarin tåler varmebehandling godt, og egner seg i gryter og til lammelår. Den kan brukes til pølser, farser samt i supper og stuinger. Den smaker også kjempegodt på ovnsbakte poteter og sammen med kylling.

Malt rosmarin kan også tilsettes kjeks, mens friske skudd setter en god smak på eddik, vin og oljer. Rosmarin smaker kjempegodt sammen med hvitløk og sitron.

En frisk og fin rosmarinplante har saftige og sterktduftende blader.

Sitron- og rosmarinbakte kyllinglår

Økologiske krydderurter hos Coop Mega.

Coop Mega satser på økologi, og har alltid et stort utvalg av friske krydderurter fra Änglamark-serien. Alle krydderurtene hos Coop Mega er økologiske.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 4 kyllinglår
 • 2 sitroner
 • 4 stilker rosmarin eller 1 ts tørket rosmarin
 • salt og pepper
 • 12 småpoteter
 • 2 ss mild honning
 • 250 g spinat
 • 1 sjalottløk
 • 3 fedd hvitløk

 

Slik gjør du:

 1. Legg kyllinglårene i en ildfast form sammen med rosmarin og hvitløken. Del sitronene i to, press ut litt av saften over kyllingene, og legg dem oppi formen.
 2. Vend potetene i honningen og legg også disse i formen sammen med kyllinglårene. Dryss over salt og pepper.
 3. Bak i ovnen på 190 grader i 20-30 minutter, avhengig av ovnene din. Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke en spiss kniv inn i lårfestet. Kommer det blank væske er den ferdig, er væsken fortsatt rosa må lårene steke litt til.
 4. Vask spinaten, stek den kjapt i varm panne sammen med finhakket løk. Smak til med salt og pepper.

 

Kilder: Wikipedia, Urtekilden, Frukt.no