Ruccola

  • Latin: Eruca vesicaria ssp. sativa
  • Engelsk: Rocket Arugula
  • Fransk: Roquette

 

Ruccola er etterhvert blitt en både vanlig og populær salatsort på det norske markedet, og i butikken vil du som regel finne den som løse blader pakket i pose.

Den vanligste typen i norske butikker kalles for vill ruccola og består av matte, grønne, flikete blader, men det finnes også ruccola med bredere blader og mildere smak. Det er kun de unge bladene fra planten som brukes. 

Lett å dyrke

Hvis du har lyst til å forsøke deg som hobbygrønnsaksbonde, kan ruccola være en grei salat å starte med. Denne ettårige planten er nemlig enkel å få til. Et godt tips er å så frøene med to ukers mellomrom slik at du får friske ruccolablader gjennom hele sesongen.

Det kan for øvrig være greit å være klar over at hvor du planter ruccolaen påvirker smaken på salaten. Bladene blir bitrere hvis den dyrkes i sterk sol, så plasser den helst på en skyggefull plass.

Næringsinnhold

Ruccola har lavt innhold av energi og fett, men inneholder mye folat, som bidrar til redusert tretthet og utmattelse, og kostfibre, som er bra for fordøyelsen din.

Salaten er også en god kilde til betakaroten, samt vitamin C,  kalium og kalsium.

Sesong i Norge: Mai-oktober

Slik bruker du ruccola

Det vanligste er å bruke ruccola som råkost i salatbollen eller som tilbehør til for eksempel taco, hamburger og kebab. Du kan imidlertid også lage pesto av ruccola, bruke den som pynt på brødskiven eller ha blader av ruccola på toppen av pizzaen før du serverer den.

Hvis du syns salaten smaker for bittert, kan du legge bladene i lunkent vann i 15 minutter før du har dem i salaten. Da vil det meste av den bitre smaken forsvinne.

Når du kjøper ruccola, bør du sjekke at bladene er hele og saftspente.

Unngå salat med tegn på råte, mugg, kuldeskade og insektangrep.

Kilder: Frukt.no, Hageselskapets kjøkkenhage, Wikipedia

Oppskrift på pasta med kapers og ruccola.

Ruccola smaker kjempegodt sammen med tomatbasert pastasaus, kapers og oliven.

Pasta med tomatsaus, kapers og ruccola

  • 500 g fusilloni
  • 400 g kjøttdeig av svin
  • olivenolje
  • 1 glass pastasaus
  • 100 g oliven
  • 30 g kapers
  • 1 neve frisk timian
  • 50 g parmesan
  • 1 neve frisk ruccola

 

Slik gjør du:

  1. Kok pasta etter anvisning på pakken.
  2. Brun kjøttdeig i olje og hell over pastasaus.
  3. Fres oliven, kapers og timianblader raskt i olje.
  4. Riv parmesan. Server avrent pasta med saus, oliven- og kapersblandingen, ruccola og parmesan.