Italiensk mat er ikke bare pasta og pizza. Det kan også være mettende grønnsaksupper som minestrone di verdure og zuppa di fagioli. Felles for suppene (i tillegg til å være særdeles slurpeverdige) er at de er enkle å variere med de grønnsakene du måtte ha tilgjengelig i kjøleskapet.

Rustikk og sunn grønnkålsuppe

Til denne grønnkålsuppen med hvite bønner har vi latt oss inspirere av den toskanske bondesuppen zuppa Toscana, som tradisjonelt inneholder pølsebiter, poteter og fløte.

Vi har valgt å gå for en kjøttfri og melkefri grønnkålsuppe, med søtpotet og cherrytomater. Det er minst like digg og passer perfekt som vintermat!

Supergrønnsaken grønnkål tok verden med storm for et par år siden, og det er slett ingen vanlig ”one hit wonder” det er snakk om. For i tillegg til å smake godt og være svært anvendelig i alt fra supersunne smoothies til florlette grønnkålchips, er grønnkålen også full av fiber, vitaminer og mineraler. Det trenger vi i kostholdet vårt – spesielt når det er mørkt og kaldt ute.

ostetoast med guyère til grønnkålsuppe

Knasende sprø utenpå og myk inni – slik er den ultimate ostetoasten!

Fransk tilbehør

Til grønnkålsuppa har vi valgt å lage sprø ostetoast, slik som du gjerne ser på fransk løksuppe.

I stedet for å gratinere toasten på selve suppa, stekes brødskivene med smør og ost i ovnen rett før servering. Smør gir god smak og gjør at brødet ikke blir tørt, mens smeltet ost setter kronen på verket.

grønnkålsuppe med hvite bønner og søtpotet

For å få litt kontrast i teksturen er det godt å toppe grønnkålsuppa med ristede pinjekjerner.

RUSTIKK GRØNNKÅLSUPPE MED HVITE BØNNER OG OSTETOAST

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca 45 minutter 
Porsjoner: 4

Ostetoast:

  • 1 baguette, i skiver
  • 2 ss smør
  • 150 g Gruyère (eller annen fast ost), revet

 

Grønnkålsuppe:

  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 gul løk, finhakket         
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 søtpotet, delt i små terninger
  • 1 ts basilikum, tørket
  • 1 ts oregano, tørket
  • 1 ts timian, tørket
  • 2 laurbærblad
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 150 g grønnkål, vasket og delt i mindre biter
  • 1,5 l grønnsakskraft/-buljong
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss pinjekjerner, ristet
  • 1 boks små hvite bønner, hermetiske

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 220˚C. Skjær baguetten i tykke skiver og bre godt med smør på hver skive. Topp med revet ost og legg på bakepapirkledd stekebrett. Sett til side mens suppen lages.
  2. Når det er cirka fem minutter igjen til suppen er klar, setter du ostetoastene midt i ovnen, og steker dem til smør og ost er smeltet og toastene har begynt å få farge.
  3. Grønnkålsuppe: Varm opp olivenolje i en stor kasserolle på medium sterk varme. Tilsett løk og hvitløk og rør om til løken er blank og mør (3-5 minutter).
  4. Ha i søtpotet, tørket basilikum, oregano og timian. La det surre 1-2 minutter.
  5. Tilsett laurbærblad, hermetiske tomater, grønnkål, salt og pepper. Hell over grønnsakkraft, sett på lokk og kok opp. Senk temperaturen og la suppen småkoke forsiktig i 10-15 minutter til søtpotetbitene og grønnkålen er møre.
  6. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne på relativt høy varme til de begynner å ”svette” og blir gylne. Avkjøl på tallerken eller kjøkkenpapir.
  7. Skyll bønnene i kaldt vann og ha over i suppen. La alt småkoke i 2-3 minutter slik at bønnene blir gjennomvarme.
  8. Smak til suppen med mer salt og pepper om nødvendig og server grønnkålsuppen med ristede pinjekjerner og rykende varme ostetoast.

Tips: Grønnkålsuppen er nesten enda bedre dagen etter den er laget, så her kan det være lurt å lage ekstra mye eller lage dagen før du har tenkt å servere suppa.

Kilde: frukt.no