Å lage saft er en enkel prosess. Men du vil nok oppleve at kjøkkenet ditt har fått noen røde flekker etter at saftingen er over. Rips setter farge, så det beste rådet er å unngå hvit penskjorte og dekke til stoffmøbler når du lager saft. 

Utstyret du trenger til safting

Har du saftstativ går saftingen veldig greit fordi tøykledet du skal sile saften gjennom er bundet fast til et stødig stativ. 

Har du ikke et slikt stativ vil vi anbefale deg å legge et stort finmasket klede i en sil, og sette silen over en bolle. Sørg for at silen får god støtte slik at saften kan dryppe ned i bollen uten å velte.

Det er viktig at saften er klar og ikke grumsete, derfor bruker vi et finmasket klede til denne prosessen. 

Oppskrift på hjemmelaget ripssaft.

Natriumbensoat brukes som konserveringsmiddel. Vet du at du skal drikke saften fort, trenger du ikke tilsette dette stoffet. Skal du sette saftflaskene på hylla og spare dem til vinteren bør du bruke konserveringsmiddel.

Dette kan du bruke ripssirup til

  • Som saft: Bruk 1 del ripssirup til 8 deler kaldt vann. Server med isbiter, appelsinskive og gjerne en myntekvast.
  • I vinaigrette til salat: 1 del ripssirup, 1 del eplecidereddik, 4 deler extra virgin olivenolje.
  • Til toddy: Bland ripssirup og kokende vann. Dette er den perfekte toddyen når det er kaldt i været.
  • Til dessert: Ha litt ripssirup over vaniljeiskrem.
  • Nordisk Kir Royal: Bland 1 del ripssirup med 4 deler champagne og lag en nordisk Kir Royal.
Oppskrift på hjemmelaget ripssaft.

Du trenger ikke plukke ripsbærene fra ranken før du lager saft. Legg ripsrankene hele, med blader og stilker, i gryten og kok opp. Når ripsene har trukket litt, siler du bærene. Saften blir klar og vakker rubinrød.

HJEMMELAGET RIPSSAFT

Dette trenger du:

  • 1 liter vann
  • 1 vaniljestang
  • 4 liter rips med stilk
  • 7 dl sukker
  • natriumbensoat (1 ts per liter silt saft)

 

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann, splittet vaniljestang  og bær i en gryte. La dette trekke i 10 minutter.
  2. Hell dette over i et linklede og la bærene renne av. Bruk god tid. Press bærene forsiktig mot kledet.
  3. Kok opp saften og tilsett sukkeret. La sukkeret langsomt løses opp i saften. Skum av toppen og sil igjen. Mål opp hvor mye saft du har.
  4. Bland inn natriumbensoat og hell saften over på sterile glassflasker.