Safran

 • Latin: Crocus sativus L.
 • Engelsk: Saffron
 • Fransk: Safran

Safran er et eksklusivt krydder som kommer fra safrankrokusen. Safran gir en fantastisk gulfarge, og har vært brukt i alle tider som fargestoff og krydder, men den har også vært brukt som medisin. I det gamle Egypt og Hellas trodde man at safran hadde stor helbredende kraft, og romerske leger brukte krydderet som legemiddel mot sykdommer i bryst, mage, lever, nyrer og lunger.

I gamle, norske legebøker anbefalte man safran mot skjørbuk, pest og drukkenskap.

Det at safranen har god kvalitet, er ikke nødvendigvis noen selvfølge, i hvert fall hvis du kjøper den i løsvekt på markeder. Lurendreiere har blant annet benyttet gurkemeie og saflor for å narre folk opp gjennom tiden.

<<LES OGSÅ: Liker du bacalao må du prøve denne kanongode hvite bacalaoen med deilig safran. >>

Safran av god kvalitet

For å være sikker på at du kjøper god safran, bør du unngå å kjøpe malt krydder hvis du kjøper safran uten anerkjent produsent. Dette trenger du ikke bekymre deg for når du kjøper safran hos Coop Mega. Her får du kjøpt både malt safran og safrantråder.

Safrantrådene skal være skjøre, tørre og har en klar, intensiv rødfarge. Aromaen skal være sterk og frisk.

Gammelt krydder

Safranens historie er lang. Krydderet nevnes første gang på en leirtavle fra 4000 år f. Kr., og safran nevnes også i Det gamle testamentet som en av de aller mest velduftende urtene.

Etter Romerrikets fall forsvant safranen fra Europa, men den kom tilbake igjen under korsfarertiden.

Hit til Norge kom den trolig ikke før på 1600-tallet. I dag dyrkes safran primært i Spania, Frankrike, Italia Hellas, Tyrkia og Vestindia.

Medisinsk safran

I kinesisk medisin er safran et av de mest brukte midlene mot menstruasjonsforstyrrelser og plager knyttet til reproduksjonssystemet, som manglende libido og frigiditet.

Krydderet sies også å kunne bedre fordøyelsen, drive ut svette og virke beroligende, men den påståtte medisinske effekten er ikke vitenskapelig dokumentert.

Det er for øvrig viktig å være klar over at safran er giftig i store doser, og at man derfor ikke bør drive med selvmedisinering med dette krydderet.

Slik bruker du safran

Safran kan brukes til mye mer enn å gi lussekattene farge. I Europa brukes krydderet i mange matretter, som for eksempel den franske fiskesuppen bouillabaisse, italiensk risotto og spansk paella.

(Kilder: Urtekildens planteleksikon  Wikipedia)

Lussekatter på hvit duk.

Hvorfor ikke overraske naboene eller kollegene dine med nystekte lussekatter?

Lussekatter

Dette trenger du til ca 30 lussekatter:

 • 150 g smør
 • 5 dl helmelk
 • 50 g gjær
 • ½-1 g safran (evt 2 ts gurkemeie for fargen)
 • 150 g sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 klype salt
 • 800-850 g hvetemel
 • 1 egg, til pensling
 • 1 pakke rosiner, til pynt

 

Slik gjør du:

 1. Del smøret i terninger og la det tempereres. Varm melken til den er fingervarm, ikke for varm! Smuldre i gjæren, og rør den helt ut i melken. Rør safranen ut i melken, så blir det en jevnere gulfarge. Du kan evt. buke gurkemeie for en mer økonomisk variant.
 2. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle. Hell den gule melken i blandingen og elt til du har en jevn og smidig deig. Elt til slutt inn smøret litt etter litt til du har en glatt deig. Dekk til bollen og la deigen heve et lunt sted i 30-60 minutter.
 3. Strø litt mel på benken og velt deigen ut. Kna den sammen og del i ca 20 emner. Trill pølser og form lussekattene som på bildet.
 4. Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapir og dekk dem med plast. La de etterheve i 15-30 minutter.
 5. Pensle lussekattene med sammenpisket egg og pynt med rosiner i svingene. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. La lussekattene avkjøles på rist.