
Nesten alle liker lassagne, og en vegetarlasagne er en fin måte å lage en kjøttfri middag på. Aubegine er en ideell grønnsak å bruke i vegetarretter, fordi den har en fin konsistens og gir en god umami-smak.
De små frøene i aubergine har en litt bitter smak som du lett fjerner ved ådele grønnsaken i skiver og strø salt over. La dem ligge i 15-20 minutter før du børster av saltet og baker dem i ovnen. Grønnsaken har en litt svampaktig konsistens som trekker til seg mye smak fra de andre ingrediensene i lasagnen.
Ikke kast tomatrestene
Du skal bruke ganske mye hermetiske tomater i denne oppskriften, og du vil sitte igjen med endel tomatsaft. Ikke kast denne saften, den kan brukes til å lage kjempegod pizzasaus og verdens beste pastasaus til blant annet Spagetti Bolognese.
De beste vegetaroppskriftene
Denne vegetarlasagnen fra Lillian Løvliseter er en av vinnerne i Coop Megas store vegetarkonkurranse. De andre vinneroppskriftene finner du her:
- Knallgod vegetarpizza med aubergine og oliven
- Saftige lunsjkaker med blomkål og erter
- Fyldig suppe med paprika, bønner og frisk salsa
- Grønnsakform med mango og cashewnøtter

Server gjerne en grønn salat og godt brød til denne vegetarlasagnen.
VEGETARLASAGNE MED AUBERGINE, RIDDEROST OG ROSMARIN
Tid: ca. 2 t.
Antall personer: 4
Vanskelighetsgrad: Middels
Fyll:
- 2 små auberginer, skåret i tynne skiver
- maldonsalt
- 4 ss olivenolje
- 8 ts tørket rosmarin
- 3 ts salt
- 1 ts pepper
- 5 poteter, skrelt og skåret i tynne skiver
- 200 gram ridderost
- 50 gram parmesan
Saus:
- 4 ss olivenolje
- 1,5 løk, finhakket
- 2 kinesisk hvitløk, finhakket
- 8 bokser hele hermetiske tomater, avrent og knust i dørslag. Ta vare på saften.
- 3 ts tørket oregano
- 3 ss rødvin (kan sløyfes)
- 2 ts sukker
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 300 g lasagneplater, ca 12 plater
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 190 grader.
- Legg aubergineskivene lagvis i et dørslag, strø litt maldonsalt på hver skive. La dem ligge slik i 15-20 minutter før du tørker av saltet.
- Bland olivenolje, rosmarin, salt og pepper i en liten bolle. Pensle auberineskivene på begge sider med blandingen, og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Bak dem i ovnen i 20 minutter på 190 grader. Følg nøye med så de ikke blir svidd.
- Lag sausen:Varm olivenolje i en kjele, surr løken i oljen til den er blank og myk, tilsett hvitløk mot slutten. Ha så i tomater + 4 dl av tomatsaften, oregano, (rødvin), sukker, salt og pepper. La sausen småkoke på middels varme i 20 minutter. Ta gryten av platen.
- Legg potetskivene i kaldt vann i 5 minutter for å fjerne stivelse. Hell av vannet og klapp dem tørre med kjøkkenpapir.
- Riv osten.
- Legg lagvis i en stor ildfast form: tomatsaus (tynt lag), lasagneplater, tomatsaus (tynt lag), aubergineskiver, lasagneplater, potetskiver, tomatsaus (tynt lag). Gjenta rekkefølgen hvis du har mer igjen.
- Topp med revet ridderost og parmesan.
- Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen i 45 minutter. Ta av folien og stek videre i 15 minutter.
La retten hvile i 5 minutter før servering.