Du har kanskje smakt disse hvis du har vært på Kanariøyene; Papas arrugadas – eller saltkokte kanaripoteter. Dette er en klassiker som du finner på de aller fleste tapasbarer på Gran Canaria. 

Opprinnelig ble kanaripotetene kokt i sjøvann, men nå kokes de i springvann tilsatt store mengder med havsalt. Det er saltet som gjør at potetkjøttet krymper og skinnet rynker seg. 

Oppskrift på saltkokte kanaripoteter med mojosaus.

Grønn mojosaus er laget av koriander og hvitløk. og er nydelig å dyppe kanaripotetene i.

Små kanaripoteter

Det er viktig å bruke små poteter, siden du skal kunne spise disse herlighetene med fingrene. Vask potetene godt, men pass på at du ikke skader skinnet. Det skal fungere som et beskyttende lag mellom potetkjøttet og saltet. 

Småpotetene skal kokes i vann som akkurat dekker og masse havsalt. Når vannet er kokt inn, krystalliserer saltet seg som et fint, hvitt lag rundt potetene. Nå er de klare til å nytes sammen med mojo-sauser som en egen rett, på et tapasbord eller som tilbehør til grillet kjøtt.

Oppskrift på saltkokte kanaripoteter med mojosaus.

Rød mojosaus er en smaksrik saus laget av grillet paprika (gjerne fra glass) og hvitløk.

Deilige mojosauser

Kanaripoteter skal serveres med mojosaus. Mojosaus finnes både i rød og grønn variant. Den røde mojosausen, laget av blant annet grillet paprika, er den vanligste.

Mange steder får du også servert den grønne mojosausen med koriander og hvitløk. Kombinasjonen av de to mojosausene er perfekt følge til kanaripotetene. 

Oppskrift på saltkokte kanaripoteter med mojosaus.

De saltkokte potetene kom fra Sør-Amerika til Gran Canaria rundt år 1550. De ble kalt ”papas”, noe de fremdeles kalles. Papas arrugadas betyr rynkede poteter, og det er akkurat det de er.

SALTKOKTE KANARIPOTETER MED RØD OG GRØNN MOJOSAUS 

Dette trenger du:

  • 1 kg små poteter med skall
  • 2,5 dl havsalt

 

Rød mojosaus:

  • 1 glass grillet paprika
  • 3 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 knivspiss salt
  • 1 knivspiss spisskummen
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts sherreyeddik
  • 4 ss extra virgin olivenolje

 

Grønn mojosaus:

  • 1 ts sherreyeddik
  • 3 fedd hvitløk, grovhakket
  • 1 knivspiss salt
  • 1 knivspiss spisskummen
  • Frisk koriander, blader og stilker fra 1 potte
  • 4 ss extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Legg potetene i en gryte. Hell på vann slik at det akkurat dekker potetene. Tilsett saltet. Kok opp og senk temperaturen til medium umiddelbart etter oppkok. La det småkoke til potetene er møre. Hell av nesten alt vannet, la det være igjen 1 cm. vann i gryten.
  2. Sett gryten tilbake på platen og kok opp. Senk temperaturen til lav etter oppkok. Saltet skal nå krystallisere seg rundt potetene og saltet legger seg som et fint lag rundt skallet. Vannet fordamper etter ca. fem minutter. 
  3. Ta gryten av platen og dekk den med et kjøkkenhåndkle. La stå i ti minutter.
  4. Mojosauser: Ha alle ingrediensene, unntatt oljen, til den røde mojosausen i en beholder. Miks med en stavmikser mens du sper med olje. Smak til med salt. 
  5. Lag den grønne mojosausen på samme måte.
  6. Server de saltkokte kanaripotetene med de to mojosausene.