Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke chili til. Selv om det er mest vanlig å bruke chili for å sette en spiss på middagsretten, kan den også brukes rå i salater, supper, desserter eller sjokolade.

Mange sverger for eksempel til litt chili i kakao eller te. Den kan også brukes på pizza, i gryter eller til fisk, eller bare som krydder. Den stekes lett og kan forvelles til bruk i mange typer meksikanske og italienske retter.

<<LYST PÅ EN HOT BURGER? Sjekk dennne herlige chiliburgeren med spicy tilbehør; jalanpenos-dressing, chiliketchup og paprikasalsa - vi lover deg at den river godt!

Chili-smaken sitter i stilken

Det er ikke sikkert alle i familien er like glade i sterk mat. Dersom du deler rød chili og legger den i olje, får du etter en stund deilig chiliolje. Med noen dråper av denne, tilsetter du enkelt litt hete i maten, for de som ønsker det.

Den sterke smaken sitter i stilken før chilien blir høstet. Når chilien høstes, renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien.

Smaken er gjerne sterkest hos de mindre typene chili, mens de lengre og større variantene kan være noe mildere.

Mange typer chili

Det finnes veldig mange forskjellige varianter av chili som selges ferskt, tørket eller røkt. I tillegg til rød og grønn chili, er det ikke uvanlig med typer av Habanero, Anaheim, Jalapeno, Poblano, Serrano, New Mexican og Hungarian wax.

Chili har ofte en spissformet fasong, men kan variere mye i lengde, farge og styrke.

I umoden tilstand er alle chili grønne, men noen skifter farge ved modenhet til rød, rødgul eller gul.

Chili er en svært god kilde til vitamin C, og inneholder også vitamin A. I tillegg inneholder chili biofavinoider, stoffer som hjelper til med å styrke blodkarene, gjøre dem mer elastiske og bedre egnet til å regulere blodtrykkssvingninger, samt pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. De sistnevnte er sterke antioksidanter.

Chili er ingen slankekur

Betegnelsen chilipepper kan være noe misvisende. Chilipepper tilhører nemlig ikke pepperfamilien, men er frukten fra planter i capsicum-familien – den samme som paprikaen.

Virkestoffet capsaicin brukes også i medisinsk øyemed, blant annet i smertelindrende kremer og som behandling mot psoriasis.

Forskere undersøker også capsaicins potensiale som et middel for å gå ned i vekt. Effekten av chili som «slankemiddel» er minimal, i den grad den finnes. Men at hyppig bruk av chili kan ha en påvirkning på forbrenningen, er det større enighet om.

Capsaicin er forøvrig hovedingrediensen i pepperspray, og det sier jo litt om potensialet for en «brennende» opplevelse. 

Hvis du har lyst til på noen sterke matopplevelser med chili, kan du forsøke deg på noen av disse under. Husk bare å vaske hendene etter du ha kokkelert med den herlige grønnsaken! 

1. Chili con carne med korianderyoghurt

Alle vil ha spicy mat og chili er en genial smaksetter. Men visste du at det er mange ulike chili-typer? Oppskrift på 6 herlige retter med chili.

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 1 stk hvitløksfedd
  • 600 g kjøttdeig
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 boks hermetisk hakket tomat
  • 1 stk sterk tacosaus
  • 2 dl hønsebuljong
  • 1 boks kidneybønner
  • litt salt og pepper
  • 1 neve frisk koriander
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 1 stk lime

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og fres i en varm gryte sammen med kjøttdeig. Hakk kjøttet i biter og krydre med chili, paprika og spisskummen. 
Tilsett hakkede tomater, tacosaus, buljong og avrente bønner. La det småkoke i 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Finhakk koriander, bland med yoghurt og smak til med limesaft, salt og pepper.
Server chili con carne med korianderyoghurt, limebåter og godt brød.

TIPS: 
Chili con carne egner seg svært godt til å fryses ned, så hvis du får rester, er det bare å putte i porsjonspakninger og legge i fryseren. Genialt å ha i fryseren!

2. Hjemmelaget chilisaus  

Alle vil ha spicy mat og chili er en genial smaksetter. Men visste du at det er mange ulike chili-typer? Oppskrift på 6 herlige retter med chili.

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 2 dl søt chilisaus
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 ss østerssaus
  • 3 ss riseddik
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 stk rød chili
  • litt salt
  • litt sort pepper

Sik gjør du:

Bland sammen ingrediensene. Reguler styrken med mengden hvitløk og chili du tilsetter.
Sett sausen kaldt til servering.

TIPS:
Du kan også blande sausen med masse finhakket koriander eller rømme/yoghurt og få en helt ny saus! 

3. KREMET KYLLINGSUPPE MED CHILI

Alle vil ha spicy mat og chili er en genial smaksetter. Men visste du at det er mange ulike chili-typer? Oppskrift på 6 herlige retter med chili.

Dette trenger du:

  • 3 stk kyllingfilet
  • 2 stk rød chili
  • 2 stk rød paprika
  • 2 stk purre
  • 1 stk hel hvitløk
  • 1 ss olje
  • 1 boks hermetisk hakket tomat
  • 2 ss karripulver
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 liter hønsebuljong
  • litt salt
  • litt sort pepper
  • litt frisk koriander 

Slik gjør du:

Skjær kyllingfiletene i biter, og stek i panne på middels varme til kyllingen har fått en jevn stekeskorpe på alle sider. Legg til side.
Finsnitt chili og purre. Finhakk hele hvitløken, og skjær paprika i strimler.
Fres chili, hvitløk, purre, paprika i olje og tilsett hakkede tomater. 

Rør karri i kokosmelken og la alt surre i 6 min. Spe med buljong, og la koke i ca. 10 min. Tilsett stekte kyllingbiter og gi et nytt oppkok.

Smak til med salt og pepper. Serveres med frisk koriander. 

4. GRILLET ANANAS MED CHILI

Alle vil ha spicy mat og chili er en genial smaksetter. Men visste du at det er mange ulike chili-typer? Oppskrift på 6 herlige retter med chili.

Dette trenger du: 

  • 1 stk ananas
  • 0.5 dl honning
  • 1 stk rød chili
  • 2 stk lime
  • 1 boks kesam vanilje
  • 1 dl brunt sukker 

Slik gjør du:

Skjær topp og bunn av ananas og skjær av skallet. Del i skiver på ca. 1,5 cm. Skjær gjerne ut den harde kjernen i midten av hver skive med en skarp kniv.

Finhakk chili. Pensle ananasskivene med honning og grill til myk og gyllen på den ene siden. Snu og dryss med chili. Grill til gyllen.

Riv over litt limeskall ved servering og server med limebåter og vaniljekesam. 

5. CHILI- OG LIMEMAJONES

Majones med chili og lime er enklere å lage enn du kanskje tror. Følg oppskriften og få en deilig dressing eller dipp som smaker like godt på sandwicher, burgere og grillmat som til tortilla og gulrøtter. Denne oppskriften gir ca. 5 dl, og næringsinnhold er oppgitt per dl.

Alle vil ha spicy mat og chili er en genial smaksetter. Men visste du at det er mange ulike chili-typer? Oppskrift på 6 herlige retter med chili.

Dette trenger du: 

  • 1 stk rød chili
  • 1 stk lime
  • Majones grunnoppskrift
  • 1 stk eggeplomme
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • litt salt
  • litt sort pepper
  • 3 dl solsikkeolje
  • 80 ml vann

Slik gjør du:

Bruk kun 1/2 ss hvitvinseddik i grunnoppskriften. Tilsett finrevet limeskall og limesaft sammen med eggeplomme, sennep, eddik, salt og pepper. Pisk i en kjøkkenmaskin med ballongvisp og spe gradvis med litt av oljen.

Når blandingen begynner å tykne, tilsettes kaldt vann gradvis til hvitt og luftig. Spe med olje og vann vekselvis til du har en luftig og tykk majones.

Tilsett finhakket chili til slutt.

6. SPAGETTI MED HVITLØK, CHILI OG PERSILLE 

Her er en forfriskende enkel spagetti med olivenolje, hvitløk, chili, persille, salt og pepper. Ikke noe mer – og det er faktisk nok!

Dette trenger du:

  • 500 g spagetti
  • 1 stk hvitløksfedd
  • litt olivenolje
  • 1 stk rød chili
  • 50 g bladpersille
  • litt salt
  • litt sort pepper

Slik gjør du:

Kok spagettien etter anvisning på pakken. Mens spagettien koker, varmer du opp et par tre spiseskjeer med olivenolje.

Tilsett finhakket hvitløk og chili (gjerne mer) i oljen og la det surre til hvitløken er blitt blank. Den skal ikke bli brun.

Sil av vannet når spagettien er ferdig og ha den i pannen med olje, hvitløk og chili.

Bland forsiktig, smak til med salt og nykvernet pepper og server.