Sharon/persimon

 • Latin: Diospyros kaki
 • Engelsk: Sharonfruit / Persimmon
 • Fransk: kaki, plaqueminier 

Kakitreet er en av de eldste artene av dyrkede frukttrær som finnes, men under paraplyen som kalles kaki finnes det altså en rekke varianter det kan være vanskelig å skille fra hverandre.

De to fruktene som selges mest her i landet, sharon og persimon, har ulike opprinnelsesland. Mens sharon har sin oppfinnelse i sharondalen i Israel så sent som på 1980-tallet, er persimon den spanske varianten av kakifrukten.

Forskjell på sharon og persimon

Av utseende er sharon og persimon ganske like. Du kan imidlertid skille dem ved at persimon ofte er litt større enn sharon, og at den er litt rundere i formen.

Ved første øyekast minner begge variantene om en krysning mellom et eple og en tomat, og de har begge den fine, klare fargen til en appelsin. Skallet er glassaktig og nesten gjennomsiktig.

Kan spises fra treet

Smaken på sharon og persimon kan minne om aprikos. Fruktene er søte med et hint av vanilje, og i motsetning til kaki inneholder ikke persimon og sharon garvesyre.

Det betyr at disse variantene kan spises rett fra treet.

Kakifrukten blir derimot ofte høstet umoden, og inneholder da garvesyre som gir frukten en besk smak. Etter å ha blitt modnet i romtemperatur går de fra å være gule og sure til røde og søte. 

Næringsrik frukt

Både skallet og fruktkjøttet til persimon og sharon inneholder betakaroten. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen, og dette vitaminet bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Fruktene inneholder også vitamin C og kostfiber.

Sesong

Oktober til mars-april.

Slik bruker du sharon og persimon

Sharon og persimon  er ganske like på smak; begge smaker søtt, fyldig og kan minne litt om en blanding av eple og plomme, men sharon smaker litt bittert når den er umoden.  

Sharon og persimon kan fint spises alene, men passer svært godt sammen med is eller yoghurt, i sorbet, på kaker og som garnityr. Ha også gjerne litt persimon eller sharon i salaten eller fruktsalaten, eller server den sammen med ostefatet og til spekemat.

Både sharon og persimon kan spises med skallet på, mens andre kakisorter må skrelles før servering. Det er ellers mulig å dele den i to og spise ut av skallet, slik vi gjerne gjør med kiwi. 

Kilder: Frukt.no, Specialfruit.com, Wikipedia

Oppskrift på muffins med sharon og persimon.

Sharon og persimon smaker nydelig i muffins.

 

Mufffins med sharon/persimon og valnøtter

 • 2 egg
 • 2 dl sukker
 • 5 dl mel
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts vaniljesukker
 • 4 ss smeltet smør 
 • 2 dl melk 
 • 2 sharon eller persimon, i biter
 • 4 valnøtter, hakket

 

Slik gjør du:

 1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland alle de tørre ingrediensene. Bland melk og smeltet smør.
 2. Bland vekselvis det tørre  og det våte i eggedosisen og bland godt.
 3. Fyll muffinsformene 3/4 fulle. Bruker du enkeltstående silikonformer eller papirformer, kan det være lurt å sette dem i et muffinsbrett eller bruke dobbelt lag former, slik at røren ikke renner utover.
 4. Kutt sharon/persimon i biter og fordel bitene og valnøttene i muffinsformene.
 5. Stek ved 200 grader i 10-15min, avhengig av ovnen din.