Fakta om sitron

  • Latin: Citron limon
  • Engelsk: Lemon
  • Fransk: Citron

Sitron er en av våre mest populære sitrusfrukter, og alle hjemmekokkers beste venn.

Sitron kommer opprinnelig fra Asia, og ble kjent i Europa etter at Columbus tok den med seg fra Sør-Amerika.

Tynt gult skall dekker det saftig og sure fruktkjøttet på den eggeformede frukten. 

Sitron har en sentral plass i folkemedisin, og sies å ha en rekke medisinske egenskaper. 

Har du prøvd å spise en sitron? Det er nesten umulig, fordi den har et så høyt innhold av syre. Av samme årsak er sitron en viktig smakstilsetter i matlaging. Noen dråper er alt som skal til for å få frem en ny fylde i en litt smakløs rett.

Vi bruker også skallet på sitronen, som gir bitterhet, men sterk sitrussmak.

For buddhistene er sitron en av de tre velsignede fruktene (sammen med fersken og granateple).

Slik bruker du sitron

  • Saften av sitron har en syrlig og frisk smak som egner seg godt i sauser, marinader og dressinger. 
  • Skjær den i skiver, båter, biter eller press saften ut av den. Skallet blir best utnyttet hvis du strimler eller river det fint.
  • Sitronsaften passer godt til all mat fra havet, spesielt reker, laks og hvite fiskeslag. Prøv en herlig kombinasjon av laks, sitron og harissa
  • I bakverk og desserter gir sitronen en frisk smak, og den er perfekt i kalde drikker som limonade og te.
  • Sitron kan til en viss grad erstatte salt og fete sauser for deg som er opptatt av en sunn livsstil. Bruk den også som smakssetter i muggen med drikkevann.
  • Vil du hindre misfarging av avokado eller epler kan du dryppe over litt sitron.
  • Lagres best ved 12 - 14°C,  så det ikke nødvendig å ha den i kjøleskap.

<<Prøv årets trendrett Lobster rolls med hummer og masse deilig sitron.>>

Næringsinnhold i sitron

Sitronen er en vitaminbombe med 50 mg C-vitamin pr 100 gram sitron. I tillegg er den fiberrik og kalorifattig.

Sitron i sesong

Sitron dyrkes ikke i Norge, men er tilgjengelig i butikkene hele året.

(Kilder: Frukt.no, Wikipedia.no, snl.no)

 

Fransk sitronterte

Kos deg på kjøkkenet mens du kreerer de vakreste og mest velsmakende sitron-tertene som kombinerer det beste av syre og sødme.

Dette trenger du til 4 porsjoner: 

Tertebunn:

  • 90 g smør
  • 140 g hvetemel
  • 50 g melis
  • 0.5 egg

Sitronfyll:

  • 1 sitron
  • 3.5 egg
  • 100 g finkornet sukker
  • 1 dl kremfløte

 

Marengs:

  • 200 g sukker
  • 0.5 dl vann
  • 3 egg

 

Slik gjør du:

  1. Start med tertebunnen. Smøret må være kaldt. Del smøret i terninger før du har det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen og kjører knivene rundt til det blir helt smulete. Pisk egget lett sammen og tilsett ca. halvparten av det. Bruk pulsknappen på food processoren og kjør knivene rundt akkurat nok til at det samler seg. Det er mulig du må tilsestte bitte litt mer egg for at deigen skal bli passe fast. Det er den når du greier å samle den sammen til en deig.
  2. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time. Den kan godt ligge over natta.
  3. Del deigen i 4 like deler. Dryss et tynt lag med hvetemel enten rett på bakebenken eller mellom to lag med bakepapir drysset med hvetemel og kjevle ut hver del av paideigen til den passer de små paiformene. Smør formene først før du løfter opp paideigen – med hjelp av kjevlet – opp i paiforma. Klem den godt inn i kantene. Sett formene i kjøleskapet i 1 time.
  4. Sett stekeovnen på 180 grader.
  5. Prikk bunnene med en gaffel før du dekker dem med bakepapir eller aluminiumsfolie og fyller formene med tørkede erter eller grovt sjøsalt. Forstek paibunnene i 20 minutter. Ta ut ertene eller saltet og folien og stek bunnene videre i 5 minutter.

Sitronfyll:

  1. Skru ned varmen i stekeovnen til 140 grader.
  2. Mens bunnen steker, lager du fyllet. Vask sitronen godt før du river det gule av skallet, med den fineste siden av rivjernet ditt, før du deler sitronen og klemmer ut saften. Pisk sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle før du fordeler det over i de forstekte skallene.
  3. Sett paiene på et stekebrett på nederste rille i stekeovnen og stek dem i et sted mellom 50 minutter og 1 time. Fyllet kan være litt «voblete» når du rister lett på bunnen, men må være forholdsvis stivnet.
  4. Ta ut paiene og la de avkjøles på en bakerist. Sett den gjerne i kjøleskapet til neste dag. 

 

Marengs:

  1. Skill eggehvitene fra plommene.
  2. Ha sukker og vann til marengsen i en kasserolle og kok opp. La det koke til det kommer opp i 115 grader. Ikke rør, bare la det koke.
  3. Mens sukkerlaken blir varm nok, har du eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisker dem hvite og luftige. Når de begynner å tykne, og sukkerlaken er ferdig, heller du sukkerlaken rett i eggehvitene i en tynn stråle mens mikseren pisker. Pisk til du får en blank og fast marengs.
  4. Nå kan du enten plassere marengsen rett på sitronfyllet med en skje eller du kan ha den over i en sprøytepose og så sprøyte den på plass.
  5. Svi av toppene av marengsen med en skibrenner eller creme brulee-brenner, eller sett paiene under grillelementet på stekeovnen.