Sitronmelisse

  • Latin: Melissa officinalis
  • Engelsk: Lemon balm
  • Fransk: Melissa

Bladene til sitronmelisse er hjerteformete, har myke hår og en grovtannet bladkant. Når du gnir på dem med fingrene, vil du kjenne en sterk, sitronaktig duft.

Sitronmelisse vokser over hele middelhavsområdet. Her finner du også planten i mange hager, der den bidrar til å skape et attraktivt og godt miljø for bier.

I Norge finnes ikke sitronmelisse viltvoksende, men du kan dyrke den som ettårig plante i urtehagen helt opp til Finnmark. På mildere steder langs norskekysten kan den også overleve vinteren, men plantene bør uansett fornyes med noen års mellomrom.  

Økologiske krydderurter hos Coop Mega.

Coop Mega satser på økologi, og har alltid et stort utvalg av friske krydderurter fra Änglamark-serien. Alle krydderurtene hos Coop Mega er økologiske.

Gammel medisinplante

I tillegg til at planten kan bruks som smakstilsetning i maten, har sitronmelisse lang historie som naturmedisin.

Medisinsk bruk av planten strekker seg hele 2000 år tilbake i tid, i antikkens Hellas brukte man den blant annet til å kle sår, lege hudutslett, lindre insektbitt, lindre leddplager og dempe smerter ved graviditet.

Sitronmelisse er rik på kostfiber, som er gunstig for fordøyelsen, samt kalsium, jern, kalium, vitamin Cog folat.

Slik bruker du sitronmelisse

Sitronmelisse er i aller høyeste grad en allsidig krydderurt og kan både brukes for å smakssette maten og som pynt. Ha litt sitronmelisse i salater, sauser samt kjøtt- og fiskeretter, og glem ikke at den også passer perfekt til søte desserter.

Sjekk alltid at sitronmelissen har frisk farge og hele blader, og at den er saftig og dufter sterkt. 

Kilder: Frukt.no, Wikipedia, Urtekildens planteleksikon

Oppskrift på fruktsalat med sitronmelisse.

Sitronmelisse har en deilig sitronsmak og er nydelig i en fruktsalat.

 

Fruktsalat

Dette trenger du til ca. 6 personer:

  • ½ melon, vi har brukt Galia
  • 4 appelsiner
  • 3 klementiner
  • 2 epler
  • 100 g druer
  • 1 liten kurv bringebær eller blåbær
  • 1 pasjonsfrukt
  • 1/2 liter vann
  • 250 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 20 blader sitronmelisse

 

Slik gjør du:

  1. Skjær ut båter av sitrusfruktene og del de andre fruktene opp i litt store biter. Kok opp lake på sukker, vann og vanilje. La den trekke til romtemperatur. Bland i fruktene.
  2. Kutt sitronmelissebladene i tynne strimler og dryss over,
  3. Server gjerne med litt grovhakket nøtter, og en god skje vaniljeyoghurt.