rter til en hver tid  på kjøkkenet for oss nordmenn. De fleste har vel opplevd å kjøpe med seg en frisk potte med urter fra butikken, som allerede neste dag henger med bladene.

Heldigvis finnes det noen smarte tips som gjør at urtene kan vare lenger. 

<<Les også: Derfor bør du velge økologisk>>

Urter ikke bare til pynt 

Krydderurtene er først og fremst ment til bruk, ikke pynt. Det er derfor ingen god idé å putte pottene i vinduet. Særlig basilikumen er sensitiv for trekk, noe det ofte er i vinduskarmen. De færreste trenger direkte sollys.

Unngå også at de står for nær varmekilder som for eksempel komfyren. Noen urter, som for eksempel dill, kruspersille og gressløk, bør faktisk stå i kjøleskapet.

Plant om urtene

Det er med urter som med hageplantene du kjøper – de bør plantes om. Krydderurtene sås tett, så det er liten plass til røttene i potta.

Det er derfor du faktisk bør trekke ut hele stilker når du skal bruke blader, i stedet for å klippe av. Da lager du mer plass til de små skuddene som står igjen.

Riktig bruk av urter kan gjøre maten din bedre. Her får du tips til hvordan du kan få urtene dine til å vare lenge.

 I større krukker kan urtene  vare hele sommeren. Urter som timian, mynte og sitronmelisse er flerårige og kan faktisk også blomstre flere år på rad.

Enkelte av urtene, som for eksempel oregano, sitronmelisse, gressløk, og timian tåler å stå ute. Plant dem i store verandakasser eller direkte i bedet.  

Mynten sprer seg rakst, så en kasse eller bøtte kan være lurt til den – med mindre du er storforbruker!

Basilikumen og rosmarinen bør du imidlertid ikke sette ut, da de trenger mer varme.

Vann i skålen 

Det er fort gjort å drukne urtene, for de trenger ikke mye vann. En huskeregel er at jo mindre bladene er, jo mindre vann trenger planten.

Sett en skål under potten som du har vann i. La planten drikke i kun fem minutter før du heller bort det som eventuelt er igjen. Vann aldri rett i potten eller på planten.

Det er synd å kaste mat, og heldigvis kan selv krydderurter fryses. De kan også få lenger holdbarhet ved å tørkes. Plukk av stilker og lag små bunter som du henger opp ned til tørk.

Blogger om urter 

En som er virkelig har sansen for urter, er Liv Ragnhild Lassen fra matbloggen Mat og urter.

– Jeg er oppvokst i et hjem med mange gode smaker. Min mor og bestemor sto for tradisjonskosten, mens min far som seilte ute på sjøen, introduserte meg til chili og krydder veldig tidlig. Det kunne godt bli komla med picallili, altså syltede grønnsaker i sennepsaus, og tabasco hjemme hos oss, forteller Liv.

<<Les også: Prøv ingefær mot magesmerter>>

Liv er en stor fan av middelhavskjøkkenet, spesielt det greske og italienske, og bruker mye oregano, timian, hvitløk og basilikum i maten.

 – Det asiatisk kjøkken er jeg også glad i, med thai basilikum som har et lite preg av anis og sitron. Kanel fra Sri Lanka gir en nydelig sødme til risretter og gryter, forteller hun videre.

Liv Ragnhilds beste urtetips:

Etter år med hyppig urtebruk har Liv Ragnhild skaffet seg mye kunnskap om bruk, stell og smak. Her deler hun noen av sine erfaringer: 

            • Urter som er finbladete, altså basilikum og sarte planter med tynne blader, liker vanligvis ikke vind og trekk. Slike urter får jeg bare til ute i krukker om sommeren på en lun plass på terassen.

            •  Oregano, mynte og timian er flerårige, og lar du dem gå i blomst tiltrekker de seg sommerfugler og bier som jo er viktig for hele hagen.

            • Persille er en undervurdert urt som er god til mye. Den har en lett buljongsmak som gjør at den egner seg godt til supper og urtesmør.

            • Jeg tørker oregano og timian til vinterbruk og koser meg med pesto av mynte, ramsløk og basilkum hele året.

            • Hvis en ikke tar i hvitløk eller ost i pesto, men bare kjører urter sammen med skikkelig oliveolje og litt sitron og litt havsalt, holder dette seg frisk i mange måneder.

            • Det letteste å lykkes med i en lokal urtehage er mynte, oregano og timian. Brokebladete urter tåler minst.

            • Oregano og timian trives i næringsfattigjord og vokser faktisk vilt noen plasser. Timian eller bergmynte vokser faktisk i fjellet på de fleste plasser i Norge.

            • Mange steder i Norge vokser nydelig ramsløk nå om våren. En kulinarisk urt som har fått sin renessanse i det nordiske kjøkken. Den inneholder mye antioksidanter og vitaminer og er en gammel urt som også vikingene brukte.

            • Tørkede urter brukes i mindre mengder enn friske, og friske urter tilsetter du oftest i slutten av koketiden mens tørkede kan koke med litt lenger.

2 oppskrifter med basilikum

Liv Ragnhild bruker mye urter i maten, med spennende resultater. Her er bare en av mange oppskrifter som har blitt til på veien.

Pesto-dipp

Riktig bruk av urter kan gjøre maten din bedre. Her får du tips til hvordan du kan få urtene dine til å vare lenge.

Foto: blogg.nordsjomedia.no/matogurter

– “Alle” vet vel hvordan man lager en grønn pesto men kan ta det kjapt her. Til en stor plante med basilikum bruker jeg:

  • 4-5 ss med god olivenolje,
  • 1 ts havsalt,
  • 2 hvitløksfedd(minst)
  • 20-30 gram med pinjekjerner.
  • litt sitronsaft for å holde på den grønne flotte fargen.

Denne blandingen blir kjørt i stavmikser til en grønn saus og som virker litt bløt først men setter seg etter en stund og blir en fantastisk base til sauser, dipper og marinader.

Jeg hadde litt igjen i skålen etter å ha helt pesto over i glass (blir et godt medium stort glass av denne oppskrift) og kom på at jeg hadde cirka 1 dl igjen med god gresk youghurt.

Basilikum-is

Riktig bruk av urter kan gjøre maten din bedre. Her får du tips til hvordan du kan få urtene dine til å vare lenge.

Dette trenger du:

  • 1-2 l god vaniljeis
  • 1 potte basilikum
  • 1 ss revet sitronskall
  • 2 ss presset sitron
  • 2 ss presset lime

Slik gjør du:

Riv basilikumbladene og bland med lime- og sitronsaft og skall. Vend blandingen inn i halvtint is og ha det over i en metallform/kakeform. Frys den i minimum 12 timer og server – eventuelt med sjokoladekake.

Kilde: Mat og Urter