– Bær har god holdbarhet i fryst tilstand og kan holde seg fine i flere år, sier Toril Gulbrandsen, som er matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Å fylle fryseren med frukt og bær som ikke spises, er jo ikke noe mål i seg selv. Gulbrandsen anbefaler rundt ett år oppbevaringstid, med denne huskeregelen:  Det du plukker eller kjøper og fryser ett år, bør helst spises opp før neste bærsesong.

Viktig å velge gode bær

Det er ifølge Gulbrandsen viktig å bruke førsteklasses bær til frysing, og det gjelder også dersom du vil fryse flere typer frukt og bær sammen, for eksempel til en smoothieblanding.

– Overmodne bær kan gjerne brukes til smoothie med en gang, men personlig ville jeg ikke lagt dem i fryseren. Det som skal fryses må være av topp kvalitet, sier hun.

Slik fryser du frukt og bær.

Lag smoothie-is av blåbærene: Bland blåbær med yoghurt naturell og litt vaniljesukker og hell blandingen i isformer. Frys dem i cirka fire timer, så har du deilig smoothie-is.

Slik fryser du bær til kakepynt

Hvis du vil pynte kaker med bær gjennom vinteren, bør disse bærene fryses ned hver for seg. Frys dem atskilt på et brett eller i isbiteformer, så holder de seg pene.

– Når de er frosne, tar du dem over i en boks eller et glass og legger dem tilbake i fryseren. Dette kalles singelfryste bær, sier hun.

Du kan også fryse bær med hamsen på, da dette ser ekstra dekorativt ut på kaker og desserter.

Slik tiner du bær

– Når du tar bær og frukt ut av fryseren, bør de tines langsomt i kjøleskapet. Da blir de best, og ikke så bløte.

For å unngå bløte bær etter tining, bør du heller ikke tilsette sukker når du fryser dem. Smak heller til med sukker når du skal bruke dem, råder Gulbrandsen. 

Slik fryser du bær.

Alle bær egner seg til frysing. Hvis du singelfryser dem, og tiner dem riktig, kan du bruke bærene som kakepynt hele vinteren.

Norsk frukt og bær i sesong

  • Jordbær: juni til august, med høysesong i juli
  • Bringebær: juli og august
  • Blåbær: juli til august
  • Solbær: juli til august
  • Stikkelsbær: juli til august
  • Plommer: august og september
  • Rips: august til september
  • Bjørnebær: august til september
  • Multer: august til september
  • Tyttebær: august til oktober
  • Moreller: august
  • Epler: september til november