Du kjenner dem kanskje fra julemarkeder og tivoli over hele Nord-Europa; glaserte epler innbyr til nytelse og en smak av jul!

Epler har fra tidenes morgen vært et symbol på fristelse. Tenk bare på Adam og Eva. Eller hva med Snøhvit? Både Adam og Snøhvit lot seg friste av eplets perfekte form og glans. Det var muligens ikke så smart.

Men vi skal ikke frykte eplet. Det er både sunt og deilig. Og med et lag sukker blir det om mulig enda bedre.

Og det aller beste er at du kan glasere norske epler! Hos Coop Mega får du fortsatt kjøpt knasende gode norske epler.

Glaserte epler sett ovenfra.

Bruk gjerne gode, norske epler med god knas når du lager glaserte epler. da får du en fin kontrast mellom det friske og det søte.

Glaserte epler fra Amerika

Glaserte epler slik vi kjenner dem kommer opprinnelig fra USA. Det var sukkertøysmakeren Kolb fra Newark som produserte det aller første glaserte eplet i historien.

I 1908 eksperimenterte han med røde kaneldrops som han skulle lage til jul. Han dyppet epler i sukkersirupen og stilte dem ut som pynt i butikkvinduet. De ble revet vekk på rekordtid.

Dette ble så populært og snart solgte ”alle” disse røde, knasende glaserte eplene på sirkus og i godtebutikker over hele landet.

LES OGSÅ: Elsker du julenøtter, må du få med deg disse tre nøttesnacksene. Lag verdens beste brente mandler, sjokoladebark med nøtter og marsipankonfekt med pistasjenøtter. Skikkelig digg!

Kjært eple har mange navn

Glaserte epler kalles candy apples, toffee apples, taffy apples, caramel apples og kandiserte epler. Er det samme produkt? Ikke helt. Du har to forskjellige måter å lage dem på:

Glaserte epler på et gullfat.

Hvorfor ikke skape julestemning med glaserte epler neste gang du får gjester - eller bare vil gi ungene noe godt?

Glaserte epler

  • 4-6 røde epler
  • 4 trepinner, grillspyd, ispinner etc
  • 500 g sukker
  • 2,5 dl vann
  • 3 ss eplecidereddik

Slik gjør du:

  1. Kok opp sukker og vann uten lokk. Fjern skummet med en skje. OBS vær forsiktig, sukkerlaken er veldig varm!
  2. Tilsett eddiken og kok laken til den blir sirupsaktig.
  3. Test om sukkerlaken er klar ved å dyppe en trepinne ned i laken og så i iskaldt vann. Om det ”knekker” og er klart og stivt er det klart. Hvis ikke koker du litt videre.
  4. Fjern stilken på eplene. Vask og tørk godt. Stikk en trepinne eller lignende i eplet og rull dem rundt i sukkerlaken. Sett dem til avkjøling på bakepapir så de lett løsner.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på superenkle karamellfudge som bare tar 15 minutter å lage (+ litt tid i kjøleskapet)? Disse herlige karamellfudgene med varme krydder blir garantert revet vekk!>>

Karamellepler er ikke helt som glaserte epler, her tilsettes blant annet kremfløte i trekket. Bare prøv:

Karamellepler

  • 4-6 røde epler
  • 200 g sukker
  • 115 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl mørk sirup
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Slik gjør du:

  1. Varm sukker, smør og kremfløte på medium varme til alt er smeltet og sukkeret har løst seg opp.
  2. Nå kan du heve temperaturen.
  3. Tre røde epler på et bambusspyd (blomsterpinner).
  4. Når karamellen begynner å boble og når ca 115 grader kan du dyppe eplene i karamellen. 

Strøssel-tips!

Det er jo bare å pøse på med godsaker når du først har tatt steget og laget slike deilige epler. Tørket kokos, hakkede nøtter, kokos, kakepynt eller sukkerkuler er perfekt å dyppe de ferdig glaserte eplene i. Ikke bare ser det innbydende ut, det smaker herlig også.

 (Kilder: Wikipedia)