– Årsaken til at holdbarheten på frukt og grønt er begrenset, er at de fortsetter å leve etter at de er høstet. Riktig oppbevaring er derfor viktig, sier Toril Gulbrandsen, som er matfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Tips 1: Ned med temperaturen

For å forsinke aldringsprosessen, bør vi oppbevare frukt og grønt så kjølig som mulig når vi kommer hjem fra butikken med dem.

– Det gjelder ikke frukt og grønt som er produsert i drivhus eller i varmt klima. Tomater blir for eksempel smaksløse når de ligger i kjøleskapet, og agurker får frostskader når temperaturen går under fire-fem grader, sier Gulbrandsen.

Tips 2: Bruk plastbokser

Før du legger matvarene inn i kjøleskapet, bør du vaske dem og så flytte dem over i egnede plastbokser.

– Velg bokser du får kjøpt i dagligvarebutikker og som er beregnet på matvarer, sier hun.

Mange tar vare på tomme isbokser og lignende for å bruke dem til oppbevaring av matrester, men disse boksene er i utgangspunktet ment for engangsbruk.  De bør, ifølge Matportalen,  derfor ikke gjenbrukes til andre matvarer enn det de opprinnelig var fylt med.

Slik oppbevarer du epler.

Epler produserer etylen og bør derfor ikke oppbevares sammen med bananer og avokado, som er følsomme for denne gassen. Epler oppbevares best i romtemperatur.

Tips 3: Disse kan ikke oppvareres sammen

Ikke alle grønnsaker og frukter bør legges ved siden av hverandre, verken i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken.  Noen frukter utskiller nemlig etylengass når de modnes, og denne gassen kan være skadelig for andre produkter.

– Epler, plommer, tomater og tropiske frukter produserer etylen og bør derfor ikke oppbevares for nært bananer og avokado som er følsomme for denne gassen, sier Gulbrandsen.

Hun legger til at også snittblomster er følsomme for etylen. Så hvis du har hørt at fruktfatet og vasen med snittblomster ikke bør stå ved siden av hverandre, så er det altså riktig. 

Slik oppbevarer du poteter.

Poteter utvikler solanin om de blir eksponert for sollys. Dette er et stoff som finnes naturlig i poteten, men som ikke er bra for oss hvis det blir for mye av det.

Tips 4: Unngå direkte sollys

Frukt og grønt bør helst ikke eksponeres for mye direkte sollys. Noen kan faktisk få dårlig smak eller skjemmende grønnfarge av lyspåvirkningen. 

– Solanin kan gi oss magetrøbbel, og de lærde strides om hvorvidt stoffet også kan være kreftfremkallende. Stoffet finnes i hele poteten, og det hjelper ikke å skjære bort de delene som er grønne, sier Gulbrandsen.

Potet bør derfor lagres på et mørkt sted, som for eksempel i en kjøkkenskuff eller et skap.

Slik oppvearere du frukt og grønnsaker. Løk i en kurv.

Løk må oppbevares tørt, helst på et kaldt og mørkt sted. Oppbevaring i plastpose er lite gunstig. – Plast fører til et lukket, klamt miljø som raskt vil gi spirer i løken, mugg og dårlig kvalitet, sier Toril Gulbrandsen.

Disse oppbeares best i romtemperatur

  • Epler
  • Pærer
  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avokado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artisjokk
  • Fersk ingefær
  • Aubergine
  • Squash

Disse bør oppbevares i kjøleskapet

  • Steinfrukter
  • Bær
  • De fleste grønnsaker

Kilder: Frukt.no, Matportalen.no