

– Hvor lenge krydderurtene lever avhenger blant annet av art, sort, genetiske egenskaper samt forhold under produksjon, distribusjon, i butikken og tilslutt hjemme hos deg, sier førsteamanuensis på institutt for plantevitenskap ved fakultet for Biovitenskap på NMBU, Siv Fagertun Remberg.
Hun forteller at det ofte er tørke som tar livet av urteplantene på kjøkkenbenken.
<<LES OGSÅ: Lurer du på hvordan du kan plante om urtene dine? Her får du ekpertens beste tips til stell av urter.>>
Lys og luft til urtene
Litt stell er også viktig for at urtene skal holde seg friske og fine. – Fjern visne blader og tynn ut underveis for å gi lys og luft til planten. Plant den også gjerne over i en større potte, sier hun.
Sørg for øvrig for lys, men unngå sterk sol. – Ikke sett potten i direkte sollys da dette kan svi og tørke ut urtene dine, sier Remberg.

Riktig vanningsmetode
Når det gjelder vanning, er metode og mengde alfa og omega:
– Urter er dyrket på bord der de får vann fra undersiden og ikke rett i potten. De fortrekker derfor fortsatt å få vann på denne måten, sier professor på institutt for plantevitenskap på NMBU, Sissel Torre.
Sett planten på en skål med vann, og husk at for mye fuktighet er like ille som for lite. Plant gjerne krydderurten over i en selvvanningspotte hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig.

Hvis du steller godt med urtene dine, kan de overleve ganske lenge på kjøkkenbenken. Noen av dem kan til og med plantes ut om sommeren.
Den store urteguiden
- Basilikum: Basilikum tåler ikke så godt tørke, så sørg får jevn tilførsel av vann. Knip av ett og ett blad når du skal bruke av den. Les mer om alt det gode du kan lage med basilikum her.
- Gressløk: Gressløk tåler det meste, også å plantes ut når det blir varmt. Klipp av hele strå når du skal bruke av den, så holder planten seg fin lenger. Les mer om alt det gode du kan lage med gressløk her.
- Persille: Persille er en herdig plante som gjerne kan plantes ut til sommeren. Bruk de største bladene først.Les mer om alt det gode du kan lage med persille her.
- Oregano: Planten tåler mye, men kan være vanskelig å få til hvis du planter den ut. Ta en av en og en stilk og bruk bladene. Les mer om alt det gode du kan lage med oregano her.
- Rosmarin: Rosmarin kan tørke fort hvis du ikke er nøye med vanningen. Vær likevel forsiktig så du ikke drukner den. Les mer om alt det gode du kan lage med rosmarin her.
- Koriander: I likhet med andre planter med tynne blader, trenger koriander jevnlig vanning. Knip av de bladene du trenger. Les mer om alt det gode du kan lage med koriander her.
- Sitronmelisse: Sitronmelissen er følsom for tørke så sett den sammen med de andre plantene som trenger en del vann. Knip av de bladene du skal bruke. Les mer om alt det gode du kan lage med sitronmelisse her.
- Salvie: Salvie trenger en del lys og vann. Plukk salvie fra toppen og bruk de grønne stilkene. Les om alt det gode du kan lage med salvie her.
- Dill: Vann dillplanten jevnlig og plant den gjerne over i en større potte. Bruk de eldste delene av planten først. Les om alt det gode du kan lage med dill her. Kilde: Tove Ladstein, opplysningskontoret for blomster og planter