Endelig er det jordbærsesong! Norske jordbær begynner å bli modne og fine allerede i midten av juni, og det er faktisk noen uker tidligere enn før. Dette skyldes ifølge NRK  nye regler som tillater import av jordbærplanter fra EU, i tillegg til at stadig flere bønder dyrker i såkalte jordbærtunneler.

Dette er en skikkelig gladnyhet for jordbærelskere! Nå kan vi kose oss med deilige jordbær til langt utpå høsten.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Elsker du jordbær, bør du prøve denne deilige paien med rabarbra.>>

Mange sorter jordbær

Ingenting smaker så godt som norske jordbær! Men hvilken sort foretrekker du? Ifølge Matportalen har vi 12 forskjellige jordbærsorter i Norge. Her får du en oversikt over de fire mest populære:

Korona: Bærene er store og har en nydelig, aromatisk smak. Korona er sårbare for trykk og må behandles forsiktig. Disse bærene egner seg best som spisebær når de er helt nyplukket.

Senga sengana: Denne sorten var tidligere vårt vanligste jordbær. Disse bærene er middels faste, litt syrlige, og egner seg godt til både spising og konservering.

Zefyr: Store bær som er gode å spise, men de er utsatt for meldugg og egner seg ikke til konservering.

Bounty: Middels faste, mørke bær som har god smak. Bærene er gode å spise, men egner seg dårlig til syltetøy da fargen lett kan bli grå ved lagring.

Jordbær til overs? Lag disse enkle jordbær-og browniespydene

Velg din jordbærfavoritt

Når du skal lage mat som skal spises eller drikkes med en gang, er det ikke så nøye hvilken jordbærsort du velger. Bruk de bærene som ser friske, røde og uskadde ut.

To alkoholfrie sommerdrikker med jordbær kan ingen si nei til:

To sommerdrikker med jordbær: Jordbærslush og jordbær- og basilikumsoda.

Disse to sommerdrikkene med jordbær er geniale tørsteslukkere eller som velkomstdrikk på sommerfesten.

JORDBÆR- OG BASILIKUMSODA

Dette trenger du til 1 glass:

  • 2 ss fersk sitronsaft
  • 1 ss brunt sukker
  • 6 friske basilikumblader
  • 5 små jordbær (eller 3 store, oppskåret) pluss 1 tynn skive til pynt
  • 1 klype maldonsalt
  • 3/4 kopp mineralvann
  • isbiter

 

Slik gjør du:

  1. Bland fersk sitronjuice, råsukker, basilikum, jordbær og salt i et halvliterglass.
  2. Press ingrediensene sammen med en muddler, en liten trestav for mosing. Skaftet på en tresleiv kan også brukes. Mos til sukkeret er oppløst.
  3. Tilsett isbiter og sodavann, og rør til det er avkjølt.
  4. Hell i et glass fylt med isbiter og pynt med en skive jordbær på toppen.

 

JORDBÆR-SLUSH

Dette trenger du til 6 personer:

  • 25 dl rensede jordbær
  • 2 ss fersk sitronsaft
  • 2 ss fersk limesaft
  • 1 ss sukker
  • 0,6 dl mineralvann
  • ca. 2 dl isbiter

 

Slik gjør du:

  1. Spar to jordbær til pynt. Kjør resten av bærene til en flytende puré i en blender eller kjøkkenmaskin.
  2. Ha i resten av ingrediensene og kjør til konsistensen blir glatt og skummet.
  3. Fordel slushen i glass og server umiddelbart med sugerør og jordbær som pynt.