Tempura er en enkel, japansk tilberedningsmetode som egner seg veldig godt til grønnsaker og sopp. Du kan dyppe det aller meste i tempurarøre og så fritere det. Resultatet er deilige, sprø og saftige grønnsaker og sopp som smaker fantastisk godt sammen med dipp.

Sopp er glimrende å bruke til tempura. Prøv deg frem med kantarell, sjampinjong, portobellosopp, aromasopp eller østershatt.

Sprø og lekker sopp

Lager du tempura for første gang er det enkelte ting du bør vite. Spisepinner er det perfekte verktøyet til å blande røren med. Har du ikke det, kan du bruke en gaffel.

Røren skal være glatt og helt uten klumper. Konsistensen skal være som vaffelrøre.

Hemmeligheten bak en sprø og ekstra lett tempura er enkel: Du må tilsette iskaldt mineralvann med kullsyre, for eksempel blå Farris, i røren rett før du skal tilberede maten. ”Dør” boblene, vil ikke resultatet bli like bra.

Riktig størrelse på soppen

Hvor lenge du skal fritere soppen er avhengig av størrelsen. Kutt soppen i to eller fire båter hvis du bruker sjampinjong eller aromasopp. Små kantareller kan være hele.

Strimler av paprika i tempura smaker også godt sammen med sopp. Temperaturen på oljen du skal fritere tempuraen i bør ligge på ca 160-170 grader.

Du friterer soppen i små porsjoner i 1-2 minutter, og legger de ferdige tempuraene på en rist eller på et kjøkkenpapir for å bli kvitt overflødig olje og for å beholde den deilige, sprø skorpen.

<<VISSTE DU AT NOEN GRØNNSAKER BLIR ENDA BEDRE VARME? Sjekk disse herlige grønnsaksspydene som er verdens enkleste og beste tilbehør til middagen.>>

Snacks eller middag?

Hvordan du definerer et tempuramåltid kommer helt an på deg. Tempura er perfekt å servere som snacks, men kan også være et fullverdig måltid. Da kan du servere en liten salat og ris ved siden av. 

<<LYST PÅ VEGETARMAT SOM VIRKELIG KICKER? Prøv bakte paprika med couscous og eksotiske krydder.>>

Digge dipper

En god urtedipp smaker nydelig til sopptempura.

Sopp elsker urter og estragon er en spesielt god venn. Rømmedipp med urter og hvitløk er derfor et must. 

Som en god kontrast til rømmen anbefaler vi deg også å lage en enkel dipp med tomat og chili. Litt hete har aldri skadet. Dessuten blir retten mer spennende når du bruker flere smaker.

Så da er det bare å si: Dipp og nyt!

Fysen på knasende sprø tempura med sopp og deilige dipper i kveld? Oppskrift på digg snacks med sopptempura med urtedipp og spicy tomatdipp.

Sopptempura er supergod snacks! Dypp sopptempuraen i digge dipper, så blir smaken enda bedre!

Sopptempura med urte- og tomatdipp

Dette trenger du til 4 personer:

  • 400 g sopp etter ønske
  • 1 paprika, skåret i strimler
  • 1 liter solsikkeolje

Røren:

  • 100 g potetmel
  • 150 g siktet hvetemel
  • 10 g bakepulver
  • 3 dl iskald blå Farris (viktig at den er iskald)
  • litt salt

Rømmedipp:

  • 3 ts finhakket estragon
  • 1 beger rømme
  • 1 fedd hvitløk, finhakket eller presset
  • 1 klype flaksalt
  • En klype kvernet svart pepper
  • 1 ts sitronsaft

Hot tomatdipp:

  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ss chilisaus eller ¼ ts chilipulver
  • 1 fedd hvitløk, finhakket eller presset
  • ½ løk, finhakket
  • 3 ss parmesanost, finrevet
  • 1 ss olivenolje
  • en skvis sitronsaft
  • litt hakket koriander

 

Slik gjør du:

  1. Del soppen i passe størrelser. En sjampinjong er perfekt å dele i fire båter.
  2. Skjær strimler av paprikaen.
  3. Lag rømmedressing ved å blande alle ingrediensene. Denne kan stå kjølig i flere timer før du skal bruke den.
  4. Tomatdippen lages ved å blande alle ingrediensene, smak til med sitron.
  5. Tempurarøre: Bland mel, bakepulver, potetmel og bakepulver og litt salt i en bolle. Spe på med iskald Farris til du har en glatt røre uten klumper.
  6. Varm oljen i en høy kjele. Ha alltid et lokk ved siden av kjelen i tilfelle brann. Lokket vil da kvele flammene.
  7. Dypp noen sopp og paprikastimler i røren (røren skal dekke soppen og grønnsakene) og med en matpinsett  eller gaffel legger du dem i oljen. Friter noen minutter og legg over på rist eller kjøkkenpapir. Gjenta prosessen og server dem mens de er varme.