Spinat

  • Latin: Spinacia oleracea L.
  • Engelsk: Spinach
  • Fransk: Epinard

Spinat er en bladgrønnsak med saftige og sprø blader. Bladene er mørkegrønne og høstes før planten får blomsterstengel. Bladene kan være mellom 3 og 30 centimeter lange og mellom 1 og 15 centimeter brede, med de største bladene nederst på planten.

I butikken selges fersk spinat som løse blader eller i små knipper av blader.

Full av næringsstoffer

Som de fleste grønnsaker har også spinat lavt innhold av fett og energi. Den har derimot høyt innhold av betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen og dermed bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Spinaten inneholder også folat og vitamin C.

Fordelene med å spise spinat stopper imidlertid ikke der. Spinat inneholder også kalium, kostfiber  og vitamin E, som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Det er med andre ord ikke uten grunn av tegneseriefiguren Skipper`n blir både sterk, sprek og sunn når han får i seg en boks spinat.

Misfarget av jern

Spinat inneholder også mye jern, men oksalsyrer i grønnsaken gjør det vanskeligere for kroppen å ta opp jernet. For å sikre at du får i deg så mye jern som mulig fra spinaten, er det derfor viktig å spise noe som er rikt på C-vitamin også.

Når du tilbereder spinat, er det for øvrig smart å bruke bestikk eller serveringsboller av andre materialer enn jern. Jern vil nemlig reagere med garvesyren i spinaten, og både jernet og spinaten vil bli misfarget.

Slik bruker du spinat

Før du skal bruke spinat, bør du legge bladene i kaldt vann for å sikre at all sanden skylles av. Deretter kan du for eksempel stue, gratinere eller smørdampe bladene. Spinaten kan også stekes og den passer i utgangspunktet i alle sammenhenger der du bruker varme grønnsaker.

Friske spinatblader skal være hele, sprø og saftspente. Sjekk at bladene er mørkegrønne uten tegn til gulning, inntørking, frostskade eller råte.

Sesong i Norge: Mai-oktober. Du får kjøpt fersk, importert spinat hos Coop Mega hele året.

Oppskrift på pølsepai med spinat og fetaost.

Spinat er nydelig å bruke i pai, og smaker kjempegodt sammen med italiensk salsicciapølse og fetaost.

Pølsepai med  spinat og fetaost

  • 125 g smør/margarin
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ss vann

Fyll:

  • 2 Smak forskjellen salsicciapølser
  • 150 g fetaost
  • 4 egg
  • 1 dl matfløte
  • 1 pk. frossen spinat, 375 g
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ ts salt
  • ½ ts nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

  1. Lag paideig: Smuldre sammen smør eller margarin og hvetemel. Elt inn vann til en smidig deig. Dekk deigen til, og la den stå i kjøleskapet i minst en time. Trykk den ut i en paiform, 26 til 28 centimeter i diameter. Prikk paibunnen godt med en gaffel. Forstek paibunnen på 220 grader i cirka 15 minutter.
  2. Visp sammen egg, og smuldre fetaosten med en gaffel. Tin spinaten og klem vannet ut av spinaten. Hell ut vannet. Hakk hvitløk, og bland sammen alle ingrediensene bortsett fra pølsene.
  3. Legg pølsene i det forstekte paiskallet, og hell over fyllet. Stek paien videre i cirka 25 minutter.
  4. Server gjerne med en frisk salat.

Kilder: Wikipedia og Frukt.no