Sommeren er kort og rabarbrasesongen er enda kortere. Derfor gjelder det å høste så mye som mulig når den først er her og safte, koke og sylte alt du makter. 

Hva skal du bruke syltet rabarbra til?

Syltet rabarbra er kanskje ikke like kjent som rabarbrasuppe og rabarbrasyltetøy, derfor er du kanskje ikke sikker på hva du skal med det? Da kan vi fortelle at det smaker helt vidunderlig godt som tilbehør til fet fisk som stekt makrell og røkelaks. 

Syltet rabarbra smaker nydelig i salater som trenger et lett syrlig innslag, og til saftig svinekjøtt som grillribbe eller svinestek. 

<<PRØV OGSÅSommerfrisk rabarbrapai med herlig mandelkrem>>

Syltet rabarbra på glass.

God ostevenn! Syltet rabarbra er herlig følge til faste oster som gruyère eller en tørr cheddar.

Sommeren på glass på 1-2-3

Det å sylte rabarbra er raskt og superenkelt, og det første du må gjøre er å skaffe rabarbra. Finn rabarbra i hagen, eller kanskje har naboen litt for mye. Spør pent så får du nok et par stilker. 

I rabarbrasesongen er det også mulig å få tak i rabarbrastilker hos Coop Mega. Sjekk med din lokale Coop Mega-butikk. Har de ikke rabarbra inne, er det godt mulig de kan skaffe det.

<<Lag noe godt: Raske desserter med rabarbra og jordbær>>

Slik sylter du rabarbra

Det viktigste du gjør er å sørge for at du har rene og sterile glass. Dette punktet er alfa og omega for å sikre holdbarheten på det du sylter. Slurver du med dette, er det stor sannsynlighet for at du må kaste innholdet etter kun kort tid på grunn av mugg og gjær. (Lær hvordan du steriliserer glass i slutten av saken.)

Til slutt er det bare å koke opp deilig krydder og aromater i en enkel syltelake som helles glovarm over rabarbraen. Sett på lokk, la stå et døgn og herligheten er klar til å spises!

Enkelt, ikke sant?

Syltet rabarbra i et glass.

Syltet rabarbra er sommersmak på glass.

Har du mer rabarbra enn du orker å bruke er det bare å putte overskuddet i frysen og ta det opp igjen når sommeren kun er et blekt minne.

SYLTET RABARBRA

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 30 minutter

Dette trenger du:

 • 500 g rabarbra
 • 1 stk. hel stjerneanis pr. glass
 • 3 dl vann
 • 2 dl eplesidereddik
 • 150 g sukker
 • 10 stk. hel nellik
 • 2 ts rosépepper
 • 0,5 ts salt

 

Slik gjør du:

 1. Vask og rens rabarbrastilkene. Del i 1-2 cm lange biter og legg på tørre og sterile glass (se tips lenger ned i saken). Legg en hel stjerneanis i hvert glass.
 2. Bland sammen vann, eplesidereddik, sukker, hel nellik, rosépepper og salt i en kasserolle. Kok opp under omrøring til alt sukkeret er løst opp.
 3. Hell den varme laken over i glassene med rabarbra og stjerneanis. Sett på lokk og avkjøl på benken. Oppbevar kaldt og mørkt.
 4. La rabarbraen marinere i syltelaken minst 1 døgn før den tas i bruk. Åpnede glass holder opp til en måned i kjøleskapet.

 

Slik steriliserer du sylteglass:

 1. Vask glass og lokk godt, for eksempel i oppvaskmaskinen.
 2. Forvarm ovnen til 100˚C. Dypp glassene i kokende vann og sett dem på et stekebrett.
 3. Tørk glassene i stekeovnen i ca. 10 minutter. Glassene er klare til bruk.