Stadig flere er opptatt av å lage mat fra bunnen av og kaste mindre mat. Og med dette blåses det også liv i gamle konserveringsmetoder som fermentering og sylting. Tradisjonelt var sylting en teknikk man brukte for å bevare høstens mer «skjøre» råvarer slik at de kunne nytes utover vinteren.

Lett smak med syltet sellerirot

Den viktigste grunnen til å sylte er likevel smaken. Med sursøtt tilbehør blir fettrike retter og mektige sauser mye lettere å fordøye. Smaken fra syltelaken bryter ned den fete konsistensen (bare tenk hvor godt det smaker med sylteagurk på ekte dansk leverpostei).

Sellerirotens litt skarpe toner, den svake anissmaken fra korianderfrøene og den milde aromatiske smaken til rosépepperet er med på å gjøre dette til perfekt tilbehør til kjøtt, kylling, fisk og skalldyr – og leverpostei.

Det er nesten ikke grenser for hva som gjør seg i sursøt lake på glass: Tomater, paprika, sopp, agurker og en rekke rotgrønnsaker er bare noe av det du kan sylte. Enkelt er det også, så det er bare å slippe fantasien løs.

syltet sellerirot med rosépepper og koriander

Prøv de syltede sellerirotstavene til søndagssteken, andeconfit eller lammelåret!

Så enkelt steriliserer du sylteglassene

Har du først bestemt deg for å sylte er det viktig å gjøre det slik at du kan fruktene (eller grønnsakene) av ditt arbeid i lang tid framover. Steriliserte glass med tette lokk sikrer at de syltede godsakene kan oppbevares i lang tid, gjerne opp til ett år eller faktisk enda lenger.

Det finnes flere metoder for å sterilisere glass til sylting men vi synes det er enklest å «bake» dem i ovnen. Vask og skyll glassene godt i glovarmt vann eller i oppvaskmaskinen. Sett deretter glassene inn i stekeovnen i minst 10 minutter ved 100 grader til de er tørre og varme.

Når glassene er fylt opp anbefaler vi å sette på lokket mens sylteglassene fremdeles er varme. Det skaper vakuum og holdbarheten blir enda bedre. Sylteglassene bør oppbevares mørkt og kjølig.

Syltet sellerirot på glass.

Er du nøye med steriliseringen av glassene, kan du oppbevare den syltede selleriroten lenge i kjøleskapet.

SYLTET SELLERIROT MED ROSÉPEPPER OG KORIANDERFRØ

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: minimum 120 minutter
Tilberedningstid: ca 20 minutter

Oppskriften er nok til et glass på ca 5 dl

Dette trenger du:

 • 250-300 g sellerirot
 • 1 dl 7% eddik
 • 1,5 dl sukker
 • 3 dl vann
 • 0,5 ts salt
 • 2 ts rosépepper
 • 1 ts hele korianderfrø
 • 1 laurbærblad

 

Slik gjør du:

 1. Skrell selleriroten og skjær 2-3 mm tykke skiver. Skjær deretter skivene i 2-3 mm staver. Bruk gjerne mandolin eller juliennejern. Legg sellerirotstavene på et varmt, sterilt glass.
 2. Ha eddik, sukker, vann, salt og krydder i en kasserolle. Rør om til sukkeret er løst opp og kok forsiktig opp.
 3. Hell kokende lake over sellerirotstavene, sett på lokk og la glasset avkjøles i romtemperatur. Sellerirotstavene er klare til bruk allerede når glasset er avkjølt, men blir enda bedre om de får stå et døgn eller to før bruk.

Prøv syltet sellerirot som tilbehør til svinekjøtt, oksekjøtt, and, lammekjøtt og fet fisk. Det er også en fin gave til matentusiasten som har alt.