Soppsesongen er kort og intens, så nyt all den ferske soppen mens du kan! Ønsker du å nyte skogens gull utover vinteren, er det bare å legge den på glass.

Syltet sopp som tilbehør

De ivrigste soppjegerne sanker langt større mengder sopp i løpet av en sesong enn det er mulig å bruke mens den er fersk. For å ta vare på godsakene kan vi anbefale å ta vare på soppen i en lett syltelake. 

Den elegante sursøte smaken balanserer godt til tunge måltider og du kan variere med masse deilige krydder for å gi soppen et litt eksotisk preg.

Vi liker den syltede soppen aller best som friskt tilbehør til viltkjøtt, kraftige gryteretter og ikke minst til lam, men prøv den også på smørbrød med roast beef eller en mektig paté.

<<PRØV OGSÅ: Herlig soppsuppe med salvie>>

Kommer du deg ikke ut på sopptur selv, kan vi tipse om at det bugner av sopp i frukt- og grøntavdelingen på din lokale Coop Mega-butikk! 

Sylte med tørket sopp

Har du tørket sopp, kan den også brukes til sylting. Legg bare soppen i bløt i lunkent vann i ca. 30 minutter. Hell deretter av overflødig vann og bruk soppen som om den var fersk. 10 g tørket sopp blir ca 50 g ferdig utvannet.

<<PRØV OGSÅ: Syltet sellerirot til kjøtt og fisk>>

Syltet sopp med løk og krydder.

Løk og krydder setter nydelig smak på syltelaken. Soppen er spiseklar etter å ha stått omtrent et døgn.

SYLTET SOPP MED LØK OG KRYDDER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 25-35 minutter

Dette trenger du:

  • 2 dl eplesidereddik
  • 1,5 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss hel koriander
  • 1 hel stjerneanis
  • 4 hel nellik
  • 250 g valgfri skogsopp, renset
  • 2 sjalottløk, i tynne skiver

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen eddik, sukker, vann og krydder i en kasserolle. Rør om til sukkeret er oppløst og kok opp.
  2. Tilsett renset sopp og løk og la alt trekke rett rundt kokepunktet i 10-15 minutter.
  3. Ha sopp og løk over på varme, rene glass. Fyll opp med den varme syltelaken og sett på tette lokk. Oppbevar glassene mørkt og tørt. Uåpnede glass med syltet sopp har god holdbarhet.