Tomat

Latin: Lycopersicon
lycopersicum L
Engelsk: Tomato
Fransk: Tomate

Nå koser selv barn seg med bittesmå snackstomater som om det var godteri. Vi har lært at frukten (ja, det er en frukt!) ikke skal oppbevares i kjøleskap og at de ulike tomatene har forskjellige bruksområder.

Det står med andre ord bra til med tomatforbruket her til lands. I 2008 spiste vi cirka 33 000 tonn tomater, noe som tilsvarer rundt 6,8 kilo per nordmann.

Mye skyldes det brede utvalget vi etter hvert har fått. Tomatfruktens utseende og smak varierer i farge, fasong og størrelse, og antall fruktkamre varierer fra to til ti. Fargene er hovedsakelig gul, oransje, rød eller grønn, men det finnes ulike nyanser.

Det er ikke lett å holde styr på alle de ulike typene, men forskjellene er likevel verdt å merke seg. Her er en liten oversikt over noen av de mest populære sortene:

  • Cherrytomat – små runde, søte på smak og finnes både i rød, oransje og gul.
  • Dulcita – også kalt honningtomat, siden den er så søt. Perfekt snacketomat.
  • Plommetomat – kraftig smak og tykt frukt kjøtt. Perfekt til hermetisering og sauser. Litt avlang i formen.
  • Torrito – en aromatisk mini-plommetomat
  • Bifftomat – den største tomaten, med saftig og søt aromatisk smak.
  • Klasetomat – høstes og selges med kvist. Brukes som vanlig rund tomat.
  • Raftomat – stor, kjøttfull og saftig tomat, perfekt til baking og salater.
  • Torrito – søt mini-plommetomat som høstes i små klaser.
  • Delicioso – også kalt coctailtomat. Liten klasetomat med mye smak.


Det er to hovedtyper av tomatplanter: vanlig tomat og busktomat. Vanlig tomat har sterk lengdevekst, og setter mange sideskudd. Busktomat har svak lengdevekst og avsluttes med en blomsterklase.

Bruk

Den søte, aromatiske tomaten trenger ikke mye tilberedning eller tilbehør for å kunne nytes. Litt olje og salt på tomatskiver, og du har en deilig forrett.

Tomater passer imidlertid også godt i samspill med andre ingredienser, og er uvurderlig i salater, sauser, gryter og på grillen.

Tomat kan spises rå, stekt, gratinert, kokt, smørdampet, hermetisert, syltet eller tørket (soltørkede tomater). Tomat brukes også i puré og ketchup og er en viktig ingrediens i mange sauser og supper.

Den beste lagringstemperaturen er 10-12 °C. Oppbevar aldri tomater i kjøleskap, der mister de smak og blir raskere bløte enn i romtemperatur.

Næringsinnhold

Tomaten har høyt næringsinnhold, og er stappfull av både vitamin A og C. Dermed er frukten bra for immunforsvaret vårt også!

Tomat regnes som den beste kilder til den effektive antioksidanten, lykopene. Det er denne som gir den fine fargen. Antioksidanter forhindrer skader på celler, og kan være med på å redusere faren for kreft.

Tomaten er også kalorifattig, og hele 94% av frukten er vann. Ellers inneholder den 2,5 gram karbohydrat og kun 18 kilokalorier per 100 gram tomat.

Sesong: Mars- oktober

Du får kjøpt ulike typer tomater hele året. Modne tomater har imidlertid kort holdbarhet.

Aubergine- og tomatpanne med rødløk

Dette trenger du (4-5 porsjoner):

  • 3 auberginer
  • 6 tomater
  • 3 rødløk
  • 3 ss fersk timian
  • 4 hvitløksfedd, finhakkede
  • 2 ss fersk oregano
  • 50 g brødsmuler
  • 1,25 dl hvitvin
  • 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Skjær auberginer, tomat og løk i skiver og legg vekselvis i lag i en ildfast form.
  3. Bland timian, hvitløk, oregano, brødsmuler, hvitvin og olivenolje og hell over grønnsakene så det dekker jevnt. Stek til grønnsakene er gjennomstekt, ca 40 minutter. Server mens retten er varm.

 

Forfriskende gazpacho 

Dette trenger du (4 porsjoner):

Foto: Lisa Westgaard

  • 4 tomater
  • ½ paprika
  • ½ agurk
  • 1 fedd hvitløk
  • ⅓ chili
  • ½ liter tomatjuice, ev. knuste tomater
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ¼ potte koriander
  • ½ rødløk
  • 1 lime
  • 1 ts salt
  • ½ ts nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Grovhakk alle grønnsakene.
  2. Kjør dem sammen i blender til en glatt suppe.
  3. Oppbevar suppen kaldt frem til servering.

Server gjerne med grissini eller brød.

 

Tomatsuppe

Dette trenger du (4 porsjoner):

Foto: Margarethe Myhrer

  • 3 stk rød paprika
  • 500 g tomater
  • 2 stk rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 håndfull persille
  • 8 dl grønnsaksbuljong

Krutonger:

  1. 4 skiver brød
  2. 2 ss olivenolje
  3. grovt salt
  4. 4 ss Crème fraîche

Slik gjør du:

      1. Skjær paprika, tomater, rødløk og hvitløk i grove stykker.
      2. Surr grønnsakene i en gryte i olivenolje, krydre med salt og pepper.
      3. Ha persille og buljong i gryten, og la det hele surre i cirka 10 minutter.
      4. Skjær brødet i små terninger, og stek dem gylne og sprø i en varm panne i olivenolje.
      5. Legg dem på et stykke fettsugende papir, som tørkepapir.
      6. Blend suppen og smak den til.

Ha suppen uten krutonger i en blender. Da blir det mindre klumper som barn ofte ikke liker, og det er lettere å «gjemme» grønnsakene.

Hvis du ønsker en tynnere suppe, tilsett mer buljong eller eventuelt litt fløte.

 Kilder: Store Norske leksikon