Tyttebær

  • Latin: Vaccinium vitis idaea
  • Engelsk: Red whortleberries
  • Fransk: Airelles rouges

 

Tyttebærplanten er enkel å kjenne igjen i skogen. Den er eviggrønn, har tykke, læraktige blader og de røde bærene synes godt i den grønne lyngen. Planten blir omtrent 10 centimeter høy og har lyserøde eller hvite, klokkeformede blomster.

Tyttebær vokser over store deler av Europa, Asia og Nord-Amerika, som regel på skrinne steder i furuskog og på lyngheier.

Et viktig bær

Det er ikke vanlig å dyrke tyttebær verken til privat eller kommersielt bruk. Som regel plukkes bærene fritt fra naturen når de modnes på sensommeren og høsten, og her i landet blir tyttebæret sett på som et av de viktigste av de ville bærene.

Tyttebær i en skål.

Du finner tyttebær i nesten hele landet om høsten.

Når du kjøper eller plukker tyttebær, skal de være røde, tørre og modne. Sjekk at de ikke er bløte, har mørke flekker eller skader.

Mulig helsegevinst

Forskning ved Lunds Universitet i Sverige antyder at tyttebær, i tillegg til å smake godt til viltrettene, også har en rekke helsegevinster. I alle fall på mus. Studier viser at bærene skal senke både kolesterol- og blodsukkernivået, samt hindre vektøkning hos dem som sliter med overvekt og risiko for diabetes.

Forskere jobber nå videre for å finne ut om tyttebær har samme effekt hos mennesker og hvordan bærene eventuelt kan brukes for å forebygge fedme og diabetes.

Slik bruker du tyttebær

Det er ikke så mange som spiser tyttebær naturell. Vi spiser dem gjerne rørt i syltetøy, som smaker kjempegodt til kjøttretter og vilt. Det er også mulig å lage saft av tyttebær, og bærene brukes også gjerne i bakverk samt i den populære desserten trollkrem, som lages av tyttebær, eggehvite og sukker.

<<Her får du en kjempegod oppskrift på trollkrem - som passer nydelig sammen med med spekeskinke.>>

Den dekorative tyttebærplanten brukes også mye i dekorasjoner.

Kilder: snl.no, Wikipedia, frukt.no, forskning.no

Rørte tyttebær på glass

Tyttebær har lang holdbarhet, så et glass rørte tyttebær holder relativt lenge i kjøleskapet. Rørte tyttebær smaker veldig godt til vilt.

Rørte tyttebær

  • 200 g tyttebær
  • 200 g sukker

 

Slik gjør du:

  1. Bland bær og sukker i en bolle og  rør godt sammen.
  2. Rør til noen av bærene er knust (du kan la noen være hele, hvis du ønsker det). 
  3. Hell på glass.