Valnøtter

  • Latin: Juglans regia
  • Engelsk: Walnuts
  • Fransk: Noyer

Valnøttreet vokser vilt fra Vest-Kina til Tyrkia, i Sentral-Asia samt et område på Balkan, og allerede i oldtiden ble den innført i store deler av Sør-Europa og resten av Kina. I dag produseres det mest valnøtter i Kina, USA, Iran og Sørøst-Europa.

Også her i landet har man dyrket valnøtter i flere hundre år, og i de beste fruktdistriktene i Norge har det til og med vært produsert valnøtter for salg.

Treverket fra valnøttreet er vakkert og ettertraktet. Det brukes blant annet til møbler og parkett, men vanligst er det likevel å dyrke valnøttrærne for nøttenes skyld.

Valnøtter i Bibelen

At valnøtten har lang historie, ser man blant annet ved at nøtten er nevnt i Salomons høysang i Bibelen. Valnøtter er også funnet i Osebergskipet.

Mange velger for øvrig å plante valnøtt som prydtre, og i Sogn finnes det et tre som er hele 25 meter høyt.

Lett å knekke

Skal vi være helt korrekte, er ikke egentlig valnøtten en nøtt. Dette er en steinfrukt, og som kart er skallet på frukten grønt og beskt.

Når frukten modnes, faller den ned på bakken og når skallet råtner, blir den karakteristiske steinkjernen synlig. Det harde skallet på steinkjernen knekker vi lett med en nøtteknekker, og så kan frøet plukkes ut og spises. 

Sunt fett

Valnøtter inneholder mye sunt fett som bidrar til å opprettholde normalt kolesterolinnhold i blodet ditt og gjør godt for hjertehelsen din. Nøttene har også et høyt innhold av kostfiber, som er bra for fordøyelsen, i tillegg til folat og magnesium.

Slik bruker du valnøtter

Valnøtten har en mektig smak. Ofte spiser vi dem rett og slett som snacks, men de er også en vanlig ingrediens i for eksempel waldorfsalat. Denne deilige waldorfsalaten er like godt på koldtbordet som til kalkunmiddagen.

Valnøtter smaker også fortreffelig i desserter, valnøttkake og andre bakverk. Bruk dem også gjerne i hjemmelaget konfekt. 

Valnøtter uten skall kan gjerne lagres i kjøleskapet da de lett harskner i romtemperatur.

Kilder: UiB, Frukt.no, Wikipedia

Oppskrift på brød med valnøtter.

Syltetøy smaker kjempegodt på nystekt valnøttbrød.

Valnøttbrød

  • 50 g fersk gjær
  • 1 ts honning
  • 6 dl lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 13 dl hvetemel
  • 200 g valnøtter, hakkede
  • 1 egg

Slik gjør du:

  1. Rør ut gjær og honning i vannet.
  2. Arbeid så inn salt og mel, og tilslutt valnøttene. Elt godt, gjerne i en kjøkkenmaskin i ca fem min.
  3. Dekk til bollen med deigen i med plast og la deigen heve i 30 minutter.
  4. Slå deigen ned og la den heve i 30 minutter til.
  5. Ta deigen ut og elt den lett på ei melete overflate.
  6. Del deigen i to, og form til 2 runde brød. Pensle de med et vispet egg og legg de på en bakeplate med bakepapir.
  7. Stek i ovnen på 225g i ca 20 minutter.
  8. Det skal være en hul lyd når du banker på undersiden av brødet når de er ferdige.

<<PRØV OGSÅ: Dette deilige plommesyltetøyet smaker kjempegodt og lages på bare 20 minutter!>>