Vannmelon

 • Latin: Citrullus lanatus
 • Fransk: Melon d`eau, melon pasteque
 • Engelsk: Water melon

De fleste av oss forbinder vannmelon med sol og varme, og frukten brukes derfor ofte i typiske sommerretter. Opprinnelig kommer vannmelonen fra Afrika, der den fortsatt vokser vilt.

Rød eller gul vannmelon

Vannmelon finnes i flere ulike varianter. De varierer i farge og fasong, men mest vanlig er den runde vannmelonen med rødt fruktkjøtt. Du kan av og til finne gul vannmelon i norske butikker.

På 1990-tallet ble det også dyrket frem en steinfri variant av den røde vannmelonen, og denne er blitt veldig populær blant folk.

Oppskåret vannmelon.

Er du ute etter noe sunt, godt og kalorifattig når du skal kose deg litt ekstra, er vannmelon perfekt å sette på bordet. Hele 93 prosent av frukten består av vann, og den inneholder bare 30 kcal per 100 gram. Vannmelon er forøvrig en god kilde til vitamin A, og vitamin C.

Kan bli veldig store

Vannmelonene som selges i Norge veier som regel mellom tre og åtte kilo, men du kan også få tak i mye større meloner. En sør-amerikansk sandia kan faktisk bli hele 60 centimeter lang og veie over 50 kilo. Den største vannmelonen registrert skal ha vært nesten 159 kilo tung.

Dette skal du se etter

En moden vannmelon er saftig, sprø og smaker mildt og syrlig, og den gule melonen er lik den røde på smak. Det kan være vanskelig å vurdere kvaliteten på en vannmelon før du deler den opp, men let etter vannmeloner med hardt, helt skall uten rynker eller sprekker.

Skallet skal være mørkegrønt - med eller uten lysere markeringer. Det er også et godt tegn at melonen er tung i forhold til størrelsen.

Slik bruker du vannmelon

Vannmelon smaker godt i både salat, smoothie og fruktis. Du kan også fryse ned biter av vannmelon til ekstra gode isbiter du kan ha i vann eller fruktdrikker. Vannmelon smaker dessuten godt grillet og passer ellers godt i sommerens middagssalater, som dessert alene eller i fruktsalat.  

Vannmelon holder seg best ved 5-8 grader i hel form. Etter at du har skåret den opp, bør vannmelonen oppbevares kaldt.

 Kilder: frukt.no, Wikipedia, helsenett.no

Oppskrift på grillet vannmelon og halloumi salat.

Kombinasjonen av knasende frisk vannmelon og salt og myk halloumi er uslåelig.

 

PØLSESPYD MED HALLOUMI OG VANNMELON

Dette trenger du til 4 personer

 • 1 rødløk
 • 500g cherrytomater
 • 1/2 vannmelon (liten)
 • 2 pk. Grill perfekt-pølser, etter egen smak
 • 1 pk. halloumi-ost
 •  en håndfull frisk oregano 
 • 1 lime

 

Slik gjør du:

 1. Skjær løk og tomat i skiver, og vannmelon i store biter. Bland tomat og melonsalat på et stort fat.
 2. Grill pølser og halloumi. Skjær pølsene i store biter og tre dem på grove rosmarinstilker eller trespidd, og topp salaten med disse samt grillet haloumiost.
 3. Pynt med frisk oregano og limebåter.