Høsten er tid for skolestart og tilbake til hverdagen. Mange vil gjerne spise litt sunnere, etter en lang sommer med mange deilige utskeielser. Da kan det være lurt å velge vegetarmat, gjerne lage vegetarvarianter av retter du liker godt. 

Her får du fire gode råd som vil gjøre hverdagsmaten både sunnere og bedre:

  • Sats på sunne mellommåltider: Pass på at du har gode, sunne mellommåltider tilgjengelig. Bland for eksempel yoghurt naturell, kesam eller cottage cheese med revet skall fra sitron og lime. Eller lag en blanding av cottage cheese og havregrøt. Tilsett gjerne kanel, nøtter eller bær. Har du lyst til å lage en sunn og god müsli eller granola, bør du sjekke ut denne oppskriften.
  • Spis mer grønt: Grønnsaker er en viktig del av et sunt kosthold. Lag for eksempel ”blomkålris” ved å kjøre blomkålbuketter i en blender til den får ris-lignende størrelse. Det smaker veldig godt med litt god olivenolje og flaksalt. Brokkoli får du aldri nok av! Ta en stor bolle med brokkolibuketter, drypp over god olivenolje og flaksalt. Masser med hendene i 10 sekunder. Fabelaktig, både på smak og på farge.

<<Lag vegetarvarianter av dine middagsfavoritter. Få kan si nei til en deilig vegetarburger med rødbeter, chevre og valnøtter.>>

Denne deilige vegetarlasagnen er så god at den blir fast gjest på middagsbordet hver mandag:

Lasagne med grønnsaker er kjempegodt. Oppskrift på saftig vegetar-lasagne med cottage cheese, urter og masse gode smaker.

Vegetarlasagne

Til godt og vel 4 personer (frys det som blir igjen eller ha det i matpakken dagen etter):

Fyll:

  • 30 g smør
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 pose spinat, frossen
  • 300 g ricotta eller cottage cheese

 

Saus:

  • 1 ss olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 5 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 boks tomater
  • 1 ss basilikum
  • 1 ss tørket oregano
  • 2 ts Dijonsennep
  • 1 ss balsamico
  • 1 ts sukker
  • lasagneplater
  • 75 g revet ost
  • 50 g Parmesan, fint revet

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 180C.
  2. Smelt smør i en panne og stek løk og hvitløk i 3-5 minutter, til det blir mykt.
  3. Ha i spinat og la det putre i 5 minutter, eller til en del av vannet er fordampet.
  4. Avkjøl lett og kjør blandingen i en kjøkkenmaskin sammen med ricotta/cottage cheese og oregano, til alt er godt blandet. Smak til med salt og pepper.
  5. Saus: Varm olje i en kjele og stek løk og hvitløk på lav varme i 8-10 minutter.
  6. Ha i resten av ingrediensene. Kok opp, skru ned temperaturen og la det putre i 10-15 minutter, til sausen tykner.
  7. Bruk en ildfast form (ca. 2 liter) og legg litt av sausen i bunnen.
  8. Ha på litt av fyllet og så et lag med lasagneplater.
  9. Gjenta til du ender opp med et lag med fyll og dekk over med revet ost.
  10. Stek i 35-40 minutter – la den hvile i 5 minutter før servering.
  11. Server gjerne med en grønn salat ved siden av.