Taco kom til Norge på midten av 1970-tallet, men det var først på 2000-tallet at taco ble en slags nasjonalrett på fredager. Ifølge undersøkelsen Norsk spisefakta, utført av Ipsos MMI oppga 48 prosent av nordmenn i 2011 at de spiste meksikansk mat (som favner alt fra taco, burrito og tortillaer) minst én gang i måneden.

<<PRØV OGSÅ: Blomkål er en super kjøtterstatter, prøv å lage taco med revet blomkål istendefor kjøttdeig.>>

Norsk taco

Men norsk taco er egentlig ikke fra Mexico. Den er inspirert av amerikansk texmex-mat, og tilpasset norske ganer. På begynnelsen 1990-tallet var taco laget fra ferdige tacokit det hotteste man kunne servere. De siste årene har interessen for nye tacovrier økt, med hjemmelagd guacamole, salsa og hjemmebakt tortilla.

Moderne vegetartaco

Nå er tiden moden for en revitalisering av tacoen. Si velkommen til vegetartaco! Her har vi byttet ut maisskjell med bakt paprika, kjøttdeig med hele byggkorn, og sprø salat med lune grønnsaker.

<<Men tacokrydderet er det samme. Du kan enten bruke ferdig tacokrydder fra pose, eller lage ditt eget tacokrydder fra bunnen av. >>

Dette kan bli din nye tacofavoritt på fredagskvelden:

Vegetartaco med bakt paprika, hele byggkorn og lune grønnsaker.

Er du klar for en oppdatert taco? Prøv vegetartaco med bakt paprika, hele byggkorn og lune grønnsaker.

Vegetartaco med paprika og byggryn

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 dl Gullbygg
  • 2 paprika, delt i 2
  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 liten aubergine, delt i små terninger
  • 1 liten squash, delt i små terninger
  • 8 små tomater, delt i 4
  • 1 pose tacokrydder, hjemmelaget eller kjøpt, smak til
  • salt og nykvernet pepper
  • 1 dl parmesanost
  • fersk koriander

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 180C.
  2. Kok byggryn etter anvisning på pakken,
  3. Ha terninger av aubergine, squash, løk og tomater i en stekepanne og stek på middels til høy varme i olivenolje. Smak til med salt og det bli godt stekt.
  4. Strø på tacokrydder og surr det videre. Ha eventuelt i litt vann hvis det blir tørt.
  5. Ha i bygget og la det surre videre et par minutter.
  6. Bland inn mesteparten av osten.
  7. Legg paprikaene på et bakebrett eller i en ildfast form. Strø på litt salt.
  8. Fordel bygg- og grønnsaksblandingen i paprikaene. Det kan gjerne være en skikkelig topp! Strø på resten av osten.
  9. Bak dem i ovnen i 30 minutter og server med hakket koriander.

Tips!

Server gjerne litt rømme med lime i ved siden av. Smak til med salt. Blir det for mye topping, server ved siden av eller lag en deilig tacosalat til matpakken dagen etter. 

Hjemmelaget tacokrydder

  • 4 deler chilipulver
  • 2 deler spisskummen
  • 1 del paprikapulver
  • 1 del knust, tørket chili eller kajennepepper
  • 1 del oregano
  • 1 del løkpulver
  • 1 del hvitløkpulver
  • 1 del salt
  • ½ del svart pepper 

Slik gjør du:

  1. Bland alt i en bolle. Bruker du hele krydder, knus det i en morter eller en krydderkvern. Mulig du vil redusere litt på chilipulveret til ungene. Du kan jo eventuelt lage en variant med chili og en uten.