Det er ikke lett å velge kjøttfritt når det nærmer seg jul. Den tradisjonelle julematen frister oss med de deiligste kjøttretter, og det mangler gode, grønne alternativer. Her får du heldigvis et særdeles velsmakende unntak.

Slik blir vegisterkakene ekstra gode

Nystekte vegisterkaker smaker så likt medisterkaker at det nesten er skummelt. Det er det ingefær og muskatnøtt som sørger for. Likevel er det ingen tvil om at det er noe ganske annet.

De grønne middagskakene lages av helt vanlige ingredienser og mest sannsynlig har du alt du trenger i skapet allerede.

Ønsker du et glutenfritt alternativ kan du erstatte havregrynene med glutenfri havre, eller kikertmel. Da får vegisterkakene en deilig nøttete smak i tillegg.

<<Prøv også vegetarlunsjkaker: Saftige lunsjkaker med blomkål og erter>>

Vegisterkaker i pitabrød

Smørdampet rosenkål og selskapserter smaker himmelsk godt til nystekte vegisterkaker. Og med litt ristede mandler på toppen knaser det ekstra godt.

Det «hemmelige» trikset er å la vegisterdeigen hvile litt før den formes til kaker og stekes. Deigen blir lettere å forme og vegisterkakene blir enklere å steke.

Det samme gjelder ferdig stekte vegisterkaker. De blir «fastere i fisken» når de får hvile etter steking. Det kan derfor være lurt å lage vegisterkakene dagen før de skal serveres.

Hverdagsmiddag og festmat

Du kan selvfølgelig servere vegisterkaker sammen med rørte tyttebær, saus og poteter, som et kjøttfritt alternativ til den klassiske julemiddagen.For en lett hverdagsmiddag i førjulstiden kan du også hente inspirasjon fra noen andre herlige vegetarkaker, nemlig falafel.

Flere gode vegetarmiddager

vegisterkaker i pitaprød

Med nystekte vegistekaker i pitabrød har du en digg førjulsmiddag for hele familien.

VEGISTERKAKER MED SMØRDAMPET ROSENKÅL

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter + 2-4 timer
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 1,5 dl basmatiris (tørr)
  • 500 g blomkål, i mindre buketter
  • 1 terning grønnsakbuljong
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 1 ts malt ingefær
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • Salt og pepper
  • Smør til steking

 8 pitabrød

 

Slik gjør du:

  1. Kok ris som anvist, i lettsaltet vann.
  2. Kok blomkålen mør sammen med grønnsakbuljong. Hell av vannet og la blomkålen dampe seg tørr.
  3. Ha kokt ris, blomkål, havregryn, ingefær og muskatnøtt i en blandebolle. Bruk stavmikser til å kjøre til en jevn masse. Smak til med salt og pepper. Sett deigen i kjøleskapet så lenge du har tid til. Helst 2-4 timer.
  4. Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme. Form vegisterdeigen til passe store kaker og brun godt på begge sider. Senk temperaturen og stek til kakene er gjennomvarme.
  5. Varm opp pitabrødene som anvist og fyll med vegisterkaker og smørdampede grønnsaker.

 

SMØRDAMPET ROSENKÅL OG ERTER

  • 500 g rosenkål
  • 2 ss smør + 0,5 ss til servering
  • 250 g selskapserter (frosne)
  • 1 ts flaksalt
  • 2 ss vårløk, finsnittet
  • 1 ss fersk bladpersille, finhakket
  • 2 ss mandelskiver, ristet

 

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann i en kasserolle og tilsett rosenkål, smør og salt. La det koke til rosenkålen så vidt er mør (3-5 minutter).
  2. Tilsett selskapsertene rett før rosenkålen er ferdig kokt. Ertene skal kun varmes opp.
  3. Hell av kokevannet, legg litt smør i kasserollen og dryss over finsnittet vårløk, bladpersille og ristede mandelskiver.

 

Tips til ekstra gode mandelskiver 

Rist mandelskivene sammen med en liten smørklatt i en stekepanne på middels sterk varme. Rør om jevnlig og stek til mandlene har fått en fin gyllen farge.