Waldorfsalat er en velkjent søt og syrlig salat som står på mange koldtbord i høytiden. Salaten fikk sitt navn fra hotell Waldorf (nå Waldorf-Astoria) i New York, hvor den ble laget første første gang i 1896.

Opprinnelig waldorfsalat

Den opprinnelige waldorfsalaten besto av like deler Granny Smith og Golden Delicious-epler skåret i små biter, selleri, valnøtter, majones og sprø salatblader. Nå har vi gjerne også ananas, druer og hodekål i salaten.

Det har også blitt vanlig å blande majonesdressingen med litt pisket kremfløte – for ekstra luksusfølelse!

Oppskrift på waldorfsalat.

Det er lov å eksperimentere med waldorfsalaten. Bruk gjerne det du har av frukt og nøtter og lag din egen vri.

Nydelig til kalkun

Kålen, nøttene og eplene i vår oppskrift gir waldorfsalaten sprøhet, mens frukten gir sødme og syrlighet og dressingen gjør den fyldig og frisk.

Waldorfsalat passer utmerket til kalkun og lyst kjøtt, både på koldbordet og til julebrunsjen- eller frokosten. Alle elsker waldorfsalat! 

Bruk fantasien

Har du annen frukt tilgjengelig er det bare å eksperimentere litt. Litt pære i waldorfsalaten smaker kjempegodt! Det samme gjør jordbær. Har du ikke valnøtter? Prøv med ristede mandler eller andre nøtter og kjerner.

Den dekadente har gjerne litt trøffelolje i sin waldorfsalat. Rør gjerne inn litt ekstra urter om du har det til overs. Gressløk og persille er kjempegodt i en waldorfsalat.

<<LES OGSÅ: Nektariner og bacon er perfekt kombinasjon i en frisk salat. Sjekk denne deilige middagssalaten som du faktisk blir mett av!>>

Tips!

For en lettere variant kan du bruke rømme, créme fraiche eller yoghurt istedenfor kremfløte!

Oppskrift på Waldorfsalat.

Waldorfsalat er perfekt på koldtbord året rundt. Smaker ekstra godt sammen med kylling eller kalkun.

Waldorfsalat 

  • 3 grønne epler
  • 100 g hodekål
  • 2 stangselleristilker
  • ½ ananas
  • 100 g røde druer
  • 2 dl majones
  • 1 ss dijonsennep
  • 1,5 dl fløte
  • 3-4 ss sitronsaft
  • 1 ss sukker
  • 150 g valnøtter
  • Litt gressløk til topping

 

Slik gjør du:

  1. Vask eplene godt og del dem i terninger. Ha gjerne litt sitronsaft over dem så de ikke blir brune.
  2. Del ananasen i to og fjern kjernen. Del halve ananasen i terninger.
  3. Finsnitt hodekål, og del druene i to. Fjern trevler fra stangsellerien og del i tynne skiver. Grovhakk valnøttene. Bland alt sammen.
  4. Pisk fløten til en myk krem. Rør inn majones, sennep, sukker og sitron. Vend inn dressingen i salaten.
  5. Topp med litt gressløk.

Kilder: Wikipedia