Sensommeren er en flott tid på året. Det er fremdeles litt varme, kanskje til og med en «indian summer», men vi begynner å forberede oss til mørkere tider. Med høsten i anmarsj forandres også menyen. Lette salater og grillmat erstattes av varmende supper og gryteretter, viltkjøtt og deilig lam. Og sopp!

Kickstart høsten med en herlig sopp-pai!

Enten du jakter på sopp i skogen eller i butikken, så er det én ting du bare må lage når sesongen er på sitt aller beste: En deilig sopp-pai med rødløk, pepper-brie og bacon. Det er perfekt mat å servere i et hyggelig vennelag eller å ta med ut på en liten piknik i sensommersolen.

Det er noe med kombinasjonen av sopp, deilig søt rødløk, salt bacon og timian som rett og slett er magisk. Smakene er som skapt for hverandre, og når det hele toppes med fløyelsmyk Fryd Brie pepper blir paien fullstendig uimotståelig.

<<PRØV OGSÅTempura med sopp og digg dipp>>

Den milde osten har en liten hemmelighet, nemlig hel grønn pepper fra Madagaskar. De små kornene går av som små smaksbomber og setter en ekstra spiss på paien.

Sopp-pai med brie og bacon

Bruk den soppen du du liker best og som er lett tilgjengelig for deg. Det kan for eksempel være sjampinjong, kantarell, portobello, shitake, østerssopp, aromasopp og så videre.

Sprø og luftig paibunn

Med såpass heftig fyll har vi valgt å gå for et litt lettere skall. Filodeig er tynne ark som legges lagvis, hvert lag penslet lett med smeltet smør, og resultatet blir en herlig lett, sprø og flaket paibunn som passer godt til det mektige fyllet.

Fersk filodeig, klar til bruk, finner du i kjøledisken på din lokale Coop Mega-butikk.

Det viktigste å huske på når du jobber med filodeig, er at de tynne arkene ikke må tørke ut. Da sprekker de og blir umulig å forme. Legg arkene flatt mellom to ark bakepapir og dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle. Det sørger for at filodeigen er samarbeidsvillig helt til paien skal inn i ovnen.

Siden filodeigen tørker så fort, egner den seg best til pai som skal stekes og nytes med en gang. Ønsker du å gjøre klar det meste en stund før paien stekes, er det bedre å bruke butterdeig.

Det knasende sprø filodeigen er en herlig kontrast til det rike paifyllet. Du trenger egentlig bare litt grønn salat som følge, for å få et friskt innslag på tallerkenen, så er det duket for et skikkelig festmåltid.

<<PRØV OGSÅ: Superenkel butterdeigpai med tomater og chevre>>

Sopp-pai med brie og bacon

Det blir lett å gå høsten i møte med denne deilige sopp-paien, fylt til randen av godsaker som bacon, søt rødløkskompott og pikant pepper-brie.

SOPP-PAI MED BRIE, RØDLØK OG BACON

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: ca. 75 minutter
Steketid: 40 minutter
Steketemperatur: 180˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

 • 2 stk. rødløk
 • 2 ss smør
 • 2 ts balsamicoeddik
 • 2 ts brunt sukker
 • Salt og pepper
 • 500 g sopp (aromasopp/sjampinjong/østerssopp/kantareller), i skiver
 • 2 ss fersk timian, finhakket
 • 150 g bacon, i terninger
 • 4 egg
 • 2 dl kesam
 • 150 g smeltet smør
 • 1 pk. fersk filodeig
 • 75 g Fryd Brie Pepper, i skiver
 • 1 egg, pisket

 

Slik gjør du:

 1. Start med fyllet: Skrell løk og skjær i tynne ringer. Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme og la løkringene surre forsiktig i 20 minutter.
 2. Senk temperaturen og tilsett balsamicoeddik og brunt sukker. La løkkompotten surre videre under omrøring i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper og sett til side.
 3. Stek sopp i en tørr stekepanne på sterk varme til væsken er fordampet og soppen har falt sammen. Rør inn halvparten av timianen og sett til side.
 4. Fres baconterninger sprø i stekepanne på relativt sterk varme.
 5. Pisk sammen egg og kesam. Smak til med salt og pepper og resten av timianen.
 6. Forvarm ovnen til 180˚C og forbered paiskallet: Legg arkene med filodeig mellom to bakepapir, dekket av et fuktig kjøkkenhåndkle. Dette forhindrer at filodeigen tørker ut. 
 7. Smelt smør i en liten kasserolle. Pensle paiformen (26 cm) med smør og legg i et ark med filodeig. Pensle arket med smør og legg på et nytt ark filodeig, litt på skrå i forhold til det forrige. Gjenta med resten av arkene. Dekk formen med fuktig kjøkkenhåndkle til paien skal fylles.
 8. Fordel stekt rødløk, sopp og baconbiter jevnt utover paibunnen. Hell over eggeblandingen og dytt ned biter med Fryd Brie Pepper. Rull filodeigarkene inn mot paien og pensle med pisket egg.
 9. Stek på rist midt i ovnen i 40 minutter, til fyllet har stivnet og paiskallet er gyllent og sprøtt.

Se flere oppskrifter med sopp