Hvorfor i all verden skal man orke å dyrke frem sin egen surdeigskultur i ukevis for å bake sitt eget brød, når man kan kjøpe ferskt i butikken hver eneste dag?

For Gerhard Sletten, mannen bak bloggen surdeig.no er det ikke noe å lure på.

– Jeg synes det å bake med surdeig er enklere enn å bake med vanlig gjær. Det eneste man trenger å sørge for å ha mel, dessuten er hevetiden sånn at det passer fint å sette en deig på morgenen før jobb og så steke når man kommer hjem på ettermiddagen, sier Sletten.

For deg som ikke har testet ut dette før,  handler det i kort trekk om å bake med en starter – en bit deig som inneholder en kultur av gjær og melkesyrebakterier.  Denne kan man følge en oppskrift for å lage selv, eller man kan spørre om å få en “avlegger” av en annens surdeigkultur.

Sur kultur

En surdeigskultur består av en blanding gjær og melkesyre-bakterier som finnes naturlig på kornets skall.

 

Surdeig gir god heving

–  Jeg har vokst opp med hjemmebakt brød, så det var noe jeg fortsatte med da jeg flyttet hjemmefra. I starten gikk det mest i vanlig gjær, men jeg opplevde det sikkert alle gjør noen ganger - at man vil bake litt grovere brød, og ender opp med "mursteiner", forteller Sletten.

Det var da han kom over en dansk bok med turmat og oppskrift på surdeigsbrød, at han ble nysgjerrig, og forsøkte seg frem med sammalt rug.

– Jeg ble veldig fornøyd over å kunne bake med nesten bare sammalt mel, og likevel få et brød som hevet bra, forteller han.

Surdeig er spennende å lage selv. Med en egen surdeigskultur er nybakt brød aldri langt unna. Vi viser deg hvordan du lager din egen surdeig.

Oppbevar surdeigskulturen på et glass.

Mye smak i surdeigsbrød

En av fordelene med surdeig er at den litt lengre heveprosessen gjør at deigen hever, selv uten mye fin hvete.

For ikke å glemme smaken, selvfølgelig.

– Siden jeg har to kulturer, en for rug og en for hvete, så baker jeg stort sett annenhver gang med en av dem. Rugbrødet, som gjerne blir ganske mørkt, har så mye smak at det er ikke alltid det faller i smak hos kona, men for oss som liker mye smak er det perfekt. Det har en fin seighet og fuktighet som gjør at det holder seg godt lenge. Man sier om en ordentlig surdeigsbrød av rug at når du skjærer det opp, så skal det sitte igjen deigrester på kniven, legger Sletten til.

Det hvite brødet steker han som oftest i en emaljert jernkjele, som en såkalt "boule" som har blitt trendy med "No-knead" brødet. Kjelen gjør at dampen som dannes under steking, holdes inne i kjelen og hindrer skorpen i å stivne før mot slutten av steketiden.

Etter steking sitter man igjen med et fint rustikk brød, med god og sprø skorpe og en svampeaktig innmat.

Surdeig er spennende å lage selv. Med en egen surdeigskultur er nybakt brød aldri langt unna. Vi viser deg hvordan du lager din egen surdeig.

Har du en surdeigskultur, går det raskt å bake deilig surdeigsbrød.

Tidkrevende med surdeig? 

Den vanligste innvendingen mot surdeigsbrød er at det er tidkrevende. Og dyrkingen av kulturen er nødvendigvis ikke gjort i en fei. Men selve baksten trenger ikke ta så lang tid.

–  Når man baker bruker man kanskje 3-4 minutter på morgenen for å plassere sammen deigen til første heving. Siden bruker man tilsvarende tid for å få deigen i form til andre heving, og ditto ved steking et par timer senere. 

Elting bruker ikke Sletten mye tid på.

–   Stort sett bruker jeg alltid så fuktig deig at elting ikke er nødvendig. Det handler bare om å røre det sammen slik at ikke er igjen noen melklumper i deigen.

Lag surdeigskulturen selv!

Jarle Valskaar er driftssjef i Goman, og står således bak flere surdeigsbrød enn de fleste. Han deler gjerne oppskriften på surdeigskultur.

–  Dette er den enkleste måten å lage surdeig hjemme, og jeg har brukt denne type surdeig med godt resultat flere ganger. Det som skjer i bollen er at det dyrkes frem smak og aroma og naturlig produksjon av gjærceller. Ved bruk av surdeig vil du få en sprø skorpe med en svak syrlig aroma og ikke minst en god holdbarhet på sluttproduktet, forteller han.

Ingrediensene er få og rimelige – så her er det ingen ting å tape på å prøve.
God bakst!

Surdeig er spennende å lage selv. Med en egen surdeigskultur er nybakt brød aldri langt unna. Vi viser deg hvordan du lager din egen surdeig.

Surdeigsbrød er saftig og smakfullt brød.

Slik lager du «hurtig-surdeig» hjemme

Dette trenger du:

  • 100 gr sammalt rug, fin
  • 200 gram vann
  • 2 gr gjær
  • en halv teskje honning

Slik gjør du:

Rør ingrediensene sammen i en bakebolle. La det stå natten over gjerne med plast over bollen. Husk at du kan bruke hvetemel på samme måte til å lage surdeig.

Denne oppskriften egner seg best til én bakst. Dersom du ønsker en varig surdeigskultur kan du finne fremgangsmåten på surdeig.no