Til hovedinnhold
brød og bakst

5 suppebrød som gjør middagen komplett

En deilig suppe blir bare enda bedre med ferskt bakverk. Her får du fem gode oppskrifter på suppebrød som setter prikken over i-en.

5 suppebrød som gjør middagen komplett

20min / 1t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

10 porsjoner

Dette trenger du til ca. 8 grove scones:

hvetemel

sammalt hvete (fin eller grov)

bakepulver

salt

sukker

rapsolje (evt. soya-/solsikkeolje)

lettmelk (eller skummetmelk)

Dette trenger du til ca. 20 gulrotrundstykker:

lettmelk

gjær

olje

sukker

salt

malt kardemomme

gulrøtter (ca. 3 dl revet gulrot)

solsikkekjerner

hvetekli

grov sammalt hvete

hvetemel

Slik lager du 10-15 hasselnøttrundstykker:

vann

hvetemel

hakkede hasselnøtter (ristet)

meierismør

havsalt

gjær

Dette trenger du til ca. 20 grissini:

hvetemel

vann

tørrgjær

salt

havsalt

olje til pensling

Dette trenger du til ca. 20 fine horn:

smør

melk

gjær

hvetemel

sukker

malt kardemomme

sammenvispet egg (til pensling)

valmuefrø (til pynt)

Fremgangsmetode

Slik lager du grove scones
Bland sammen mel, bakepulver, salt og sukker. Ha i olje og melk, og rør til du får en fast deig.
Elt deigen på bordet. Del deigen i fire deler. Del hver del igjen i to og rull hver bit til boller.
Legg sconesene på et stekebrett med bakepapir, og klem bollene ganske flate. Stek sconesene midt i ovnen ved 200 grader i 10–15 minutter. Avkjøl på rist.

Slik lager du gulrotrundstykker

Varm melken til den er fingervarm, 37 grader. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt, og slipper bakebollen.
Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Del deigen i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Pensle dem lett med vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Slik lager du hasselnøttrundstykker

Varm opp 3 dl vann til ca 37 grader, spar 1/2 dl vann til senere i prosessen. Bland gjær ut i lunkent vann.
Hakk opp hasselnøtter og rist dem i en panne til de er lys brune.
Bland hvetemel og havsalt sammen med det lunkne vannet i en bolle. Elt godt. Bruker du kjøkkenmaskin, skal du kna deigen med elteklo i ca. 4 minutter på sakte fart. Øk deretter hastigheten og kjør i ca. 5 minutter.
Underveis i elteprosessen skal du tilsette resten av vannet litt etter litt. Deigen skal nå være smidig. Tilsett smøret og elt deigen til smøret er kjørt inn i deigen. La deigen hvile i ca. 1 time.
Ha deigen ut på et melet bakebord. Del deigen i ti emner og form til runde kuler. Rull emnene avlange og dypp dem i hakkede hasselnøtter.
Hev rundstykkene til dobbel størrelse. Snitt dem med skråstilte snitt med en skarp kniv, og stek i midten av ovnen ved 220 grader i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

Slik lager du grissini

Bland sammen mel, gjær, salt og vann til en deig. Sett den til heving på et sted uten trekk. Når det har hevet, trill ut tynne stenger.
Legg dem på et stekebrett. Pensle med olje og dryss på flak av havsalt. Stek i ovnen på ca 200 grader i 5–6 minutter. Følg med så ikke de brenner seg.

Slik lager du fine horn

Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til den er 37 grader. Rør ut gjær i blandingen.
Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber og slipper bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 30 minutter.
Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle runde leiver og del hver leiv i passe store spisser, form horn og legg dem på stekebrettet. Etterhev under plast på et lunt sted ca. 20 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og dryss valmuefrø på. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10–15 minutter. Avkjøl på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆