Ingenting er bedre en hjemmelaget eplepai nå om høsten. Men noen dager har du kanskje ikke tid til å lage eplepaien helt fra bunnen av. Da er det heldigvis lov å "jukse" litt! Ferdige butterdeigplater er geniale å ha i fryseren i slike tilfeller. Med disse for hånden, kan du når som helst stille med deilig dessert eller noe godt til kaffen.

Enkelt med butterdeig

Butterdeig er laget av mel, vann og meierismør. Croissanter er også bakt på en slags butterdeig, men med tilsatt sukker. Du kan lage croissanter med butterdeig du får kjøpt i butikken, men disse blir ikke så søte som klassiske croissanter.

<<Les også: Butterdeig er også knallgodt til lunsjmat. Prøv denne superenkle butterdeigpaien med chevre og tomater!>>

Velg riktige epler i eplepaien

Norske epler er fantastiske å bruke i eplepai. Særlig de syrlige sortene. Gravenstein og Summerred er norske eplesorter som både er syrlige og faste, og som egner seg godt til matlaging.

Har du ikke epler i egen hage, får du kjøpt knallgode økologiske, norske epler fra Telemark hos Coop Mega.

Enkel eplepai med butterdeig og vaniljekrem.

Epler, rosiner og kanel er en perfekt kombinasjon!

ENKEL EPLEPAI MED BUTTERDEIG, VANILJEKREM OG ROSINER

Dette trenger du til 1 pai:

  • 250 g butterdeig
  • 5 syrlige epler
  • 2 ss melis
  • 1 ts kanel

 

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 190 grader.
  2. Kjevle ut butterdeigen og skjær ut en rund form. Legg butterdeigbunnen på et bakepapir på et stekebrett.
  3. Hul ut kjernene og skjær eplene i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin.
  4. Legg epleskivene lagvis i en ring på deigen. Begynn fra kanten og jobb deg innover.
  5. Sikt melis og kanel over eplene.
  6. Stek i ovnen i ca. 20 minutter, til eplene har fått gyllen farge.

  

Eplekokte rosiner

  • 1/2 dl eplejuice
  • 1 ss vann 
  • 3 ss rosiner

 

Slik gjør du:

  1. Ha eplejuice, vann og rosiner i en kasserolle og kok til all væsken er borte.
  2. Sett til side.

 

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl seterrømme
  • 2 ss melis

 

Slik gjør du:

  1. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv.
  2. Pisk rømmen stiv sammen med melis og vaniljefrø. Server ganske umiddelbart.
  3. Server eplepaien varm med vaniljekrem og rosiner.