

Det er ikke hvilken som helst karamell vi har brukt i eplepaien. Vi har brukt den klassiske, norske karamellen Smørbukk. Den smelter nemlig perfekt ned i sprekkene mellom eplebitene, og gir eplepaien en herlig smak og en deilig klissete saus.
Epler og karamell smaker fantastisk sammen, og her sparer du mye tid på å slippe å lage karamellsausen selv. Smørbukk gjør jobben for deg.
Eplene varmebehandles før paien skal inn i ovnen. Når du vender dem i smør i varm panne, får de det fettet de trenger for å holde seg myke og glansfulle.

Har du hagen full av epler, kan du bruke noen av dem til denne eplepaien.

Paiskall uten sukker
Selve paiskallet er laget uten sukker. Karamellene gjør denne eplepaien søt nok.
For at paiskallet skal bli sprøtt og herlig, må det forstekes før eplene og karamellene legges i. Skallet er veldig skjørt, så vær forsiktig når du tar den ut av ovnen etter forstekingen.

Denne eplepaien smaker kjempegodt med krem, vaniljeis eller vaniljekesam til.
EPLEPAI MED KARAMELL
Dette trenger du til 1 pai (27 cm):
Usøtet paideig:
- 130 g mykt smør
- 200 g hvetemel
- 2 ss vann
- ½ ts kanel
- 1 dryss flaksalt
Eplefyll:
- 8 aroma-epler, delt i skiver
- 4 ss smør
- 3-4 ss sukker
- 1 pose smørbukk
Slik gjør du:
- Lag paideigen: Kna sammen smør, hvetemel, vann, kanel og salt til en deig. Pakk den inn i plast og legg den kjølig i en time før du kjevler den tynt ut. Kle en smurt paiform med deigen. Prikk små hull i deigen før du forsteker den i oppvarmet ovn på 190 grader i 15 minutter.
- Eplefyll: Skrell eplene og fjern kjernene,.Stek eplene i smør i noen minutter. Strø over 3-4 ss sukker. Ha eplebitene i paiformen.
- Stikk smørbukk ned i eplefyllet. Sett i ovnen på 170 grader og stek i ca 30 minutter.
- Avkjøl på rist og server lunken med vaniljeis eller pisket krem.