Bruk sommerens deilige bær når du har lyst til å bake. Galette er en rustikk og svært enkel fransk pai som alle kan få til. Galette består av en bunn, gjerne en mørdeig, som brettes rundt  frukt- eller bærfyll og stekes i ovnen som den er.

Du trenger ikke paiform, så galette er perfekt hvis du blir akutt pai-fysen på hytta.

Så lenge holder friske bær

I denne galetten har vi brukt sommerens friske bær. Friske bær har begrenset holdbarhet og holder seg aller best hvis du flytter dem rett fra et kjølig miljø i butikken til kjøleskapet. Blåbær, bringebær og andre skogs- og hagebær kan ofte holde litt lengre enn jordbær.

– Kjøper du et spann med skogsblåbær, holder de kanskje en uke, mens de amerikanske hageblåbærene kan holde seg fine i 14 dager.

Import-bringebær og import-blåbær er nok de bærene som holder aller lengst i fersk tilstand, sier bærekspert i Coop Atle Olsen. 

Oppskrift på galette med skogsbær.

I denne galetten har vi brukt en blanding av skogsbær, som blåbær, bringebær, bjørnebær og rips. Bruk gjerne ferske bær fra hagen, skogen eller butikken, men du kan også bruke frossen skogsbærblanding.

GALETTE MED BÆR OG HJEMMELAGET VANILJESAUS

 Paideig:

  • 300 g hvetemel
  • 200 g smør
  • 2 ss sukker
  • ¼ ts salt
  • 2-3 ss kaldt vann

 

Skogsbærfyll:

  • 5 ss blåbærsyltetøy
  • 3 ss maizena
  • 2 ss sukker
  • 700 g bær, gjerne en blanding av blåbær, bringebær, bjørnebær og rips
  • 1 eggeplomme til pensling

 

Vaniljesaus:

  • 5 dl helmelk
  • 1 vaniljestang
  • 2 egg
  • ½ dl sukker
  • 1 ts maizena

 

Slik gjør du det:

  1. Lag paideig: Ha alt det tørre i en bolle og tilsett smør i terninger. Kna alt sammen til du har en litt smuldrete deig. Ha i vann, litt og litt, til du får en fin og samlet deig. Pakk deigen i litt plastfilm og sett den i kjøleskapet i minst en time.
  2. Kjevle ut deigen til en sirkel (bruk rikelig med mel så ikke deigen klistrer seg til kjøkkenbenken). Ha deigen på et bakepapir.
  3. Smør blåbærsyltetøy i midten av paideigen, bortsett fra kanten som skal brettes.
  4. Bland maizena og sukker, og dryss over syltetøyet.
  5. Fjern stilk og blader og del de store bærene i små biter. Fordel bærblandingen på syltetøyet.
  6. Brett kantene over fyllet, slik at du får en kant som er cirka 5 cm rundt hele.
  7. Skru ovnen på 190 grader og sett galetten i fryseren i 20-30 minutter.
  8. Pensle kantene med egg og stek galetten midt i ovnen i cirka 45 minutter.
  9. Lag vaniljesaus: Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha dette i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
  10. Varm opp mens du rører, til sausen tykner. Den må ikke koke! Når vaniljesausen er passe tykk, setter du kjelen i kaldt vann slik at den avkjøles. Rør mens den avkjøles, så unngår du snerk.