Ja da, disse bananmuffinsene inneholder sukker, men ellers er det bare gode ting som metter og gir kroppen noe å jobbe med.

Her er det havregryn og grovt mel, kulturmelk, mandler og modne bananer. Selv om bananer inneholder mer karbohydrater enn mye annen frukt, gir det også kroppen nyttig næring i form av vitaminer, kalium og kostfiber.
I denne oppskriften bruker vi natron. Natron er et hevemiddel på linje med bakepulver, men det er kombinasjonen av natron og syre som får bakverket til å heve. Derfor bruker vi kulturmelk i disse muffinsene.

<< PRØV OGSÅ: Havrescones med gulrøtter og nøtter >>
   

Du kan godt bruke annen syrnet melk i stedet, men ikke vanlig melk eller vann.
Vil du erstatte natron med bakepulver bruker du 1 ts bakepulver i stedet for ½ ts natron. I denne oppskriften blir det altså 3 ts bakepulver.
Brunt sukker, havregryn og hakkede mandler gir herlig krønsj på toppen. Vil du bake en magrere muffin kan du droppe akkurat det.
Vil du i stedet lage noen ekstra gode muffins kan du røre litt hakket sjokolade i kakerøren. Det er ikke mye som slår kombinasjonen av bananer og sjokolade.

GROVE BANANMUFFINS

12 STK. / 30 MINUTTER

2 egg
1,5 dl brunt sukker
220 g modne bananer (ca. 3 stk.)
1 dl kulturmelk
1,5 dl grov sammalt hvete
1,5 dl hvetemel
½ dl store havregryn
1,5 ts natron
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
½ ts kanel
50 g mandler, grovhakket

TOPPING

2 ss brunt sukker
2 ss store havregryn
25 g mandler, grovhakket

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200 ̊C. Bruk medium store muffinsformer eller muffinsbrett.
  2. Pisk egg og sukker luftig i en bakebolle. Bruk en gaffel til å mose bananene, og rør inn i eggeblandingen sammen med kulturmelk.
  3. Ha i mel, havregryn, natron, vaniljesukker, salt og kanel. Rør til alt er godt blandet.
  4. Vend inn grovhakkede mandler og fyll muffinsformene med 2/3 kakerøre.
  5. Lag toppingen: Bland brunt sukker, store havregryn og grovhakkede mandler. Fordel blandingen på toppen av muffinsene.
  6. Stek muffinsene midt i ovnen i ca. 20 minutter. Test med kakepinne for å sjekke om de er ferdig stekt. Avkjøl på rist.