Grove scones er lett å lykkes med! Denne engelske baksten bruker bakepulver som hevemiddel og deigen trenger derfor ikke arbeides mye med eller heves før steking. Scones er så raskt og enkelt å lage at man til og med rekker det til helgefrokosten!

<<LES OGSÅ: Hvis du har lyst på en skikkelig kontinental frokost, skal du bake croissanter. Disse croissantene er ikke vanskelig å bake - de krevet bare litt tålmodighet.>>

Tips til fersk bakst hver dag

Grove scones kan godt fryses ned ferdigstekt, eller du kan oppbevare deigen ustekt i kjøleskap i 2 dager og steke litt etter litt. På den måten kan du få ferske scones til frokost på hverdagene også.

Grove scones med hasselnøtter, appelsin og kanel.

Gi dine grove scones en liten touch av jul med appelsin, hasselnøtter og kanel. Nydelig til både frokost og kos.

Grove scones med mange smaker

Du kan lage mange varianter av grove scones. Hva med en variant med sitron og mandler, eller valnøtter og kardemomme? Skal du slå skikkelig på stortromma kan du tilsette hakket sjokolade i røra.

<<LES OGSÅ: Alle elsker saftige, myke og sprø vafler! Sjekk disse vaffeloppskriftene som Sjømannskirken har kåret til verdens beste vafler.>>

Engelsk scones-tradisjon

Originale engelske scones bruker fint mel, og stikkes gjerne ut så de blir runde i formen. Det er vanlig å servere scones til te med syltetøy og ”clotted cream”, en ekstra tykk krem.

Vi derimot synes scones er best når de har en litt mer rustikk form, og når de er litt grovere kan de serveres til frokost også! Gjerne med syltetøy eller smør og god ost.

Grove scones med syltetøy på en tallerken.

Denne litt grovere scones-varianten med speltmel, hasselnøtter, appelsin og kanel gir en liten forsmak på jula. Du kan selvfølgelig bytte ut hasselnøttene med andre nøtter om du ønsker det.

Grove scones med hasselnøtter, appelsin og kanel

Gir 14-16 scones:

 • 650 g hvetemel
 • 250 g speltmel
 • 4 ½ dl kulturmelk
 • 1 appelsin, skall og juice
 • 400 g smør, romtemperert
 • 150 g sukker
 • 2 ts kanel
 • 1 ts salt
 • 4 ts bakepulver
 • 200 g hasselnøtter, grovhakket
 • 1 egg eller ½ dl melk til pensling

 

Slik gjør du:

 1. Bland hvetemel, speltmel, kanel, salt og bakepulver sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok, eller miks sammen for hånd.
 2. Bland romtemperert smør, sukker og raspet appelsinskall sammen.
 3. Ha smørblandingen over i melblandingen og bland sammen med eltekroken.
 4. Bland appelsinjuicen med melken og elt det raskt sammen. Sconesdeig skal arbeides minst mulig. Spe eventuelt på med litt mer mel om deigen føles for klissete.
 5. Hakk nøttene og rør inn helt til slutt.
 6. Hell litt mel utover benken og velt deigen ut. Klapp deigen utover benken eller bruk en kjevle til du har en 4-5 cm høy deig. Stikk ut scones med et glass og legg dem over på et stekebrett med bakepapir. Pensle med melk eller et sammenpisket egg.
 7. Stekes ved 225 grader i 15-20 minutter, eller til de er gylne. Avkjøl sconesen litt på rist.