Brød og rundstykker er noe av det som blir ofte savnet av glutenallergikere. Det finnes gode kjøpevarianter i butikken, men det er noe eget med hjembakst. 

Hvis du er en av dem som sliter med å finne gode oppskrifter, er det ingen grunn til å gi opp –  det finnes mange gode varianter der ute.

Det kan være en idé å variere innholdet i det glutenfrie brødet og rundstykkene. Bruk gjerne bokhvete, gulrot, glutenfrie havregryn, linfrø, karve og lignende.

Det er hyggelig å bake selv, og så smaker og lukter det så godt! I tillegg slipper du tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, som mange er opptatte av å unngå.

Her er våre forslag til gode glutenfrie brød og rundstykker:

1. LUFTIG OG FERSKT HJEMMEBAKT GLUTENFRITT BRØD

Glutenfrie brød blir kjempegode med riktig oppskrift. Her får du oppskrift på 7 herlige brød uten gluten.

Lengter du etter luftig og saftig brød? Bloggeren Ingvild Kristine fra The Gluten Free Lifesaver har prøvd mange oppskrifter, og endelig funnet det hun kaller «verdens beste oppskrift på glutenfritt brød».

– Dette brødet faller ikke fra hverandre, trenger ikke å oppbevares i fryseren, og kan nytes uten å måtte ristes i brødristeren! forteller Ingvild Kristine.

>> Se oppskrift på glutenfritt brød på bloggen The Gluten Free Lifesaver

 

2. NØTTEBRØD UTEN MEL

Glutenfrie brød blir kjempegode med riktig oppskrift. Her får du oppskrift på 7 herlige brød uten gluten.

Glutenfritt nøttebrød er anvendelig bakst. Foto: Synøve Dreyer

Det går fint an å lage brød uten mel! Bland like deler hasselnøtter, linfrø, sesamfrø, valnøtter, solsikkefrø, pinjekjerner, gresskarfrø og pistasjnøtter sammen med egg – og få dette mettende og gode brødet.

Nytes like gjerne til frokost som i matpakka, eller ved siden av middagsretten. Eller hva med å servere det sammen med ost?

Brødet kan gjerne fryses.

>> Se oppskrift på nøttebrød uten mel hos kk.no

 

 

3. GLUTENFRIE GROVE KARVEBOLLER

Her har du noen deilige grove frokostboller som gir en god start på dagen! Prøv dem gjerne sammen med brunost.

Glutenfrie brød blir kjempegode med riktig oppskrift. Her får du oppskrift på 7 herlige brød uten gluten.

Grove frokostboller med fiberhusk og fibrex erstatter det grove melet i disse karvebollene. Foto: Synøve Dreyer.

Fiberhusk og fibrex erstatter grovt mel i disse bollene. Det gjør dem litt sunnere.

– For oss som lever glutenfritt er det også viktig å variere brødmaten. Jeg har blitt stor fan av å bake disse karvebollene, men du kan også velge å bake dem uten karve, sier matjournalist Aase Dotterud i Allers. 

>> Se oppskrift på glutenfrie grove karveboller hos kk.no

 

4. ELTEFRITT GLUTENFRITT BRØD

Eltefritt brød har lenge vært en slager blant bakeglade. Men går det an å lage en glutenfri variant som smaker like godt?

Ja, svarer Ruth, innehaveren av bloggen Matosofi. Hun valgte å erstatte hvetemel med en blanding av glutenfri melmiks og havregryn.

– Selv om strukturen i brødet blir seende litt annerledes ut, smakte brødet overraskende likt vanlig brød. Det fikk en crispy skorpe og en jevn og saftig krumme, skriver hun.

>> Se oppskrift på eltefritt glutenfritt brød på bloggen Matosofi

 

5. GLUTENFRIE GULROTRUNDSTYKKER

Gulrot egner seg godt i brødbaking. Disse smakfulle og saftige rundstykkene fra bloggen Snikgjest har i tillegg kremost, gresskarkjerner og sesamfrø i deigen.

Glutenfrie brød blir kjempegode med riktig oppskrift. Her får du oppskrift på 7 herlige brød uten gluten.

– Nytes aller helst varme mens ostekjernen enda er flytende, tipser Renate. Foto: Snikgjest.com.

– De er superenkle å lage, og forsvinner ironisk nok som varmt hvetebrød når du først setter tenna i dem. Spesielt når de er varme er det vanskelig å begrense seg. Raspet gulrot og kremost gir en veldig saftig og smakfull konsistens, mens gurkemeie gir en nydelig farge, og setter en ydmyk spiss på smaken, skriver Renate.

Her får kroppen masse sunt fiber fra frø og kjerner som den har så godt av.

>> Se oppskrift på glutenfrie gulrotrundstykker på bloggen Snikgjest